“VEOMA VAŽNA SARADNJA”: Švedska finansira Srbiju sa TRI MILIONA EVRA u samo JEDNOJ OBLASTI

"Švedska je jedna od najvažnijih zemalja u svetu u postavljanju standarda životne sredine. Naša saradnja traje godinama, a ovim sporazumima želimo da je nastavimo,"

Planina Srbija
Pixabay.com

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan i švedski ambasador u Srbiji Jan Lundin potpisali su danas dva sporazuma o finansiranju tenderske dokumentacije za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu i Čačku i za unapredjenje digitalnog upravljanja hemikalijama čija je vrednost sa prethodna tri ugovora oko 3,6 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Trivan je rekao da je saradnja sa Švedskom u oblasti zaštite životne sredine veoma važna upravo zbog švedskih ekoloških dostignuća.

“Švedska je jedna od najvažnijih zemalja u svetu u postavljanju standarda životne sredine. Naša saradnja traje godinama, a ovim sporazumima želimo da je nastavimo,” rekao je Trivan.

EU i Vlada Švedske, prema rečima Lundina, daju visok prioritet zaštiti i demokratiji životne sredine.

“Švedska je najveći bilateralni donator za oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena u Srbiji sa godišnjom pomoći od oko tri miliona evra u grantovima, koja uključuje podršku na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i podršku civilnom društvu”, rekao je Lundin.

Kroz bilateralnu razvojnu pomoć Švedska pomaže Srbiji sa više od 14 miliona evra godišnje, a godinama podržava Srbiju u pripremi Poglavlja 27, koje je prošle nedelje Vlada Srbije usvojila za Pregovaračku poziciju.