VERIFIKACIJA MANDATA U SKUPŠTINI CRNE GORE: Poslanici većine podržali novog premijera

Novi saziv crnogorske skupštine konstituisan je verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Predstavnici DF-a predložili da za predsednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić (Demokate), što su podržali Dritan Abazović i sam Bečić. Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove vlade.

Pixabay

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsednik počela je intoniranjem državne himne, kada deo poslanika DF-a nije bio u sali. Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

U međuvremenu, svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Predstavnici DF-a prethodno su predložili da za predsednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić, a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali lider URA Dritan Abazović, kao i sam Bečić.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomaže mu najmlađi Maksim Vučinić.

Lekić je rekao da će vreme pokazati šta je donela pobeda opozicije 30. avgusta i naveo da neće biti revanšizma.

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je u Skupštini da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i i jednom od vlasnika “Vijesti” Željku Ivanoviću da sastavlju vladu, prenosi RTCG.

Knežević je rekao da Ivanović želi da zameni Mila Đukanovića, da od druge familije postane prva.

U Skupštini su i ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medienica, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Najviše mandata osvojile su tri, do tada opozicione koalicije: “Za budućnost Crne Gore – 27, koalicija “Mir je naša nacija” – 10 mandata i koalicija “Crno na bijelo” – 4 mandata, što ukupno čini 41 mandat.