VESELIN DANAS MORA DA SAKUPI 14 HILJADA FUNTI: Pomozite srpskom naučniku da završi OKSFORD! (VIDEO)

Ko može - nek mu pomogne. Ko ne može - neka barem mislima bude uz našeg mladog naučnika.

YouTube Printscreen

– Zdravo, ja sam Veselin Manojlović, ili skraćeno – Ves. Dolazim iz Beograda, iz Srbije. Studiram fiziku na Triniti koledžu u Oksfordu. Ali, ne mogu to sam.

Ovo su reči kojima Manojlović započinje svoju priču na Internet stranici Chuffed.org.

Ovaj mladić iz Srbije treba da upiše finalnu godinu studija, a godišnja školarina košta čak 31.455 britanskih funti.

Tokom prve dve godine studija, moji roditelji, njihovi roditelji, porodični biznis i nekoliko prijatelja i daljih članova porodice udružili su se da mi pomognu kako bih studirao na Oksfordu – objašnjava Veselin.

Nažalost, kako kaže Manojlović, porodični posao je propao i sad je u velikom problemu da sakupi novac za poslednju godinu studija. Tokom druge i treće godine Triniti koledž je stipendirao njegov smeštaj i troškove, ali sada mu je potreban novac za školarinu.

Imam 20 godina, završio sam Matematičku gimnaziju u Beogradu i završio sam drugu godinu studija u Oksfordu. Deo sam sportske i zabavljačke reprezentacije na koledžu, uživam u glumi i samoproklamovani sam muzičar – sviram gitaru i bubnjeve – nastavlja Manojlović sa predstavljanjem i dodaje:

Tokom devedesetih moji baka i deka su plaćali školarine studentima iz Srbije kako bi studirali na Univerzitetu u Beogradu – kaže Veselin, objašnjavajući da je sada prosečna plata u Srbiji oko 5.000 evra, a da jednogodišnji troškovi studiranja za strane studente na Oksfordu košta skoro 32 hiljade britanskih funti.

Aplicirao sam za školarine, stipendije i pozajmice u banci ali, nažalost, nisam dobio potvrdne odgovore. Zato smatram da je ovo jedini način da završim studije i diplomiram na Oksfordu – kaže Manojlović.

Chuffed” je Internet stranica preko koje ljudi širom sveta mogu da doniraju novac u raznorazne svrhe, pa tako i za školarinu ovog studenta iz Srbije.

Nadam se da će ovo biti i podstrek za druge mlade naučnike, da im pokažem da nije tako teško ostvariti svoje snove. Sa malo podstreka i uz mnogo truda možemo da stvorimo šansu za svoju budućnost – napisao je Veselin Manojlović.

A šta vi imate od toga?

Ukoliko uplatite svega pet funti Veselin će vam biti veoma zahvalan, ali ako uplatite 15 funti, on će vam se javno zahvaliti – na kojoj god društvenoj mreži to želite.

Za 25 funti Veselin će vam poslati pisanu zahvalnicu sa fotografijama Oksforda, a za 60 ćete dobiti tri elektronska pisma u kojima će vam opisati školsku godinu za koju ste mu platili troškove.

Ako uplatite 100 funti Manojlović će za vas da kreira dvosatnu turu po Oksfordu. Šetaćete se sa njim, pričaćete i večeraćete zajedno u sali ovog prestižnog Univerziteta.

Za 175 funti možete da mu se pridružite na okupljanju “Oksford Union”, jednog od najstarijih debatnih klubova u Velikoj Britaniji.

Ukoliko platite 500 funti za Veselinovo školovanje, provešćete pola dana u konsultacijama sa stručnjacima Jadrankom Dervišević-Kitarić ili Igorom Orlićem koji će vas savetovati o tome kako da započnete svoj biznis u Velikoj Britaniji. Realna cena ovih konsultacija je 2.500 funti.

Najveća ponuđena uplata je 3000 funti. Za taj novac dobijate karte za dvodnevni masterklas profesora Sajmona Stoklija sa Kembridža – o preduzetničkom ponašanju u timovima, metodama ponašanja, upravljanju rizikom i inovacijama biznis modela.

Veselin je dosad sakupio nešto više od 17 hiljada funti. Potrebno mu je još 14 hiljada kako bismo mogli sa ponosom da kažemo da je još jedan Srbin završio slavni Oksford.