VESIĆ ODGOVORIO NA PITANJE KOJE MUČI BEOGRAĐANE: Hoće li biti NOVIH MERA u prestonici?

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u borbi protiv vurusa korona ključna lična odgovornost svakog pojedinca, istakavši da nije moguća kontrola svih vozila javnog prevoza ili ugostiteljskih objekata u Beogradu.

printscreen

– U ovom trenutku na ulicama prestonice ima 1.641 vozilo javnog prevoza. Nemoguće je iskontrolisati svako, kao što je nemoguće da se iskontroliše blizu 3.000 ugostiteljskih objekata. Ukoliko mi sami ne poštujemo mere, nema te kontrole koja može da nas natera – ukazao je Vesić za Studio B.

On je istakao da se Evropa trenutno nalazi usred novog talasa virusa korona, te da se Beograd i Srbija zasad dobro drže.

– Da bi tako ostalo, moramo da se pridržavamo svih propisanih mera. Ne smemo ponovo da dozvolimo pune bolnice i scenario koji smo već imali u martu ili julu ove godine. Sami moramo da se osvestimo da nenošenjem maski ugrožavamo kako svoj tako i živote drugih ljudi, kao i da svojim ponašanjem ne smemo da ugrožavamo javno zdravlje. Svako od nas poznaje nekog ko je oboleo od virusa korona ili je imao tešku kliničku sliku, nažalost i one koji su preminuli od ove pošasti. Zato je potrebno samo malo discipline, odnosno da se nose maske i drži distanca, jer se širenje ove zaraze danas samo na takav način može sprečiti – podsetio je Vesić.

On je ponovio da neće biti novih mera u Beogradu.

– Nema karantina ili ranijeg zatvaranja kafića i restorana. Posle 23 sata se organuzuju veća okupljanja poput žurki i koncerata, na kojima je već dokazano da je povećan rizik od prenošenja virusa. Iz istog razloga je Grad Brisel zatvorio sve barove i kafiće u narednih 30 dana, dok se u restorane ne može ući bez maski. Takođe se i u Frankufurtu od 22 sata zatvaraju svi ugostiteljski objekti, dok u Berlinu ništa osim apoteka i benzinskih pumpi ne može da radi posle 23 sata. London zatvara sve posle 22 sata i kazna za kršenje tih mera je 1.000 funti – ukazao je Vesić.

On je podsetio da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna u ovoj situaciji, jer se na taj način smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

– U Starom dvoru smo organizovali dobrovoljnu vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Od 53 zaposlena, vakcinisalo se nas 42, od kojih je prvi put vakcinisano njih 36. To znači da su ljudi ipak razumeli ozbiljnost situacije – ukazao je zamenik gradonačelnika.loading...