Vest je razljutila celu Srbiju, a Krizni štab objašnjava: Evo ZAŠTO JE POSKUPEO PCR TEST

Pi-si-ar test će od 1. januara, ako se radi na lični zahtev, poskupeti sa 6.000 na 9.000 dinara. Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba, objašnjava zašto je test poskupeo i koji faktori utiču na cenu.

Pixabay

Tanja Jovanović je, govoreći za RTS, rekla da se cena pi-si-ar testa i usluge definiše na osnovu strukture same usluge, koju u ovom slučaju čine tri komponente. 

“Prva je cena testa – mora biti komercijalni teset, koji ima svoju cenu, imamo ponudu više proizvođača, najkvalitetniji su najskuplji, uzima se srednja vrednost jer različite laboratorije koriste različite testove i na taj način možemo da pokrijemo troškove. Druga komponenta je drugi potrošni materijal – pipete, epruvete, tube i drugi materijal. Treća vrlo važna komponenta je stručni tim – lekari, specijalisti, molekularni biolog, tehničar, određuje se njihovo radno vreme, minutaža”, istakla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, kada se sve to sabere cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona koji je rekao da će poskupljenje odvratiti ljude od putovanja, Jovanovićeva je rekla da cena testa pojedine svakako neće sprečiti da putuju.

Navela je da ljudi koji imaju simptome i odu u kovid ambulantu na testiranje neće platati pi-si-ar analizu.

POSKUPEO PCR TEST: Vest izazvala BES KOD GRAĐANA, a evo šta na to kaže DR KON