VEST KOJA VAM SE NIMALO NEĆE DOPASTI: Ukida se zaštitna cena, POSKUPLJUJE HLEB?

hleb
Pixabay.com

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će država u nekom trenutku morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba od brašna Tip-500.

 

U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i ovu uredbu ukinemo – rekao je Ljajić za Tanjug i objasnio da je ta uredba jedina preostala uredba kojom se u Srbiji reguliše cena nekog proizvoda.

Ljajić objašnjava da država uredbom o ceni hleba štiti one najsiromašnije, ali i da se ona kosi sa principima slobodnog funkcionisanja tržišta i, u nekom trenutku, moraćemo da je ukinemo.

Razvoj ekonomije je, ipak, najbolja socijalna politika – ocenjuje ministar, govoreći o tome na koje načine vlada može da smanji nivo siromaštva u državi.

Na pitanje da li i dalje postoji ideja u vladi da se izrade socijalne karte za najsiromašnije građane, Lajić je objasnio da je za izradu socijalnih karata potrebno oko 30 miliona evra, a da su rezultati koji bi se time dobili “pod znakom pitanja”.

Najbolja socijalna politika je jaka ekonomija, zapošljavanje ljudi i to je ono što trajno rešava problem siromaštva – rekao je ministar.