Haljimi se pozvao na navode specijalnog tužioca Sulje Hodže koji vodi predmet ubistva Ivanovića, međutim, takve informacije nije imao branilac Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, koji smatra da od ove optužnice “nema ništa”, te da se “samo kupuje vreme”.

Specijalni tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Sulj Hodža, još 1. novembra je za KoSSev potvrdio da će u roku od 15 do 20 dana biti podignute optužnice protiv osumnjičenih, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, kao i da se radi na tome da se podigne “zajednička optužnica” protiv svih osumnjičenih.

Hodža je tada rekao da tužilaštvo ima nova saznanja u vezi sa slučajem ubistva srpskog političara, ali da će ona biti poznata za javnost u trenutku kada se podignu optužnice.

Optužnica, devetnaest dana kasnije, još nije podignuta, ali je, kako je za KoSSev sinoć potvrdio advokat Haljimi tekst završen i poslat na prevodjenje.

“Optužnica nije podignuta, čekamo…juče mi je (specijalni tužilac Kosova, Sulj Hodža) rekao da je optužnica završena i da je poslata na prevođenje i zbog toga mora da se kasni malo”, rekao je on za Kossev.info.

Kada će optužnica biti podignuta, ko su osumnjičeni, da li su u pitanju pojedinačne ili grupna optužnica, šta se osumnjičenima stavlja na teret, Haljimiju nije poznato, te navodi da će morati da se sačeka njeno obelodanjivanje, odnosno, zvanično podizanje.

Advokat Korenica je za Kossev rekao da nema nikakva nova saznanja o mogućnosti podizanja optužnice.

“Osim praznog obećanja koje je dato pre skoro mesec dana…da će optužnica biti podignuta za 15 dana, a evo skoro mesec je prošao, ništa nemam”, kazao je on u telefonskom razgovoru za KoSSev.

Korenica smatra da optužnica ne bi trebalo da se ni podiže, te da bi trebalo čak i da se “obustavi istraga”, jer, kako je rekao, “onog trenutka kada tužilac ima dobro osnovanu sumnju, njemu su otvorena vrata da podigne optužnicu, ali ako neko 12 mesesci navodno skuplja dokaze za nešto, a nema nikakvog rezultata, faktički istraga i ne postoji”.

“Gde su bili ti dokazi pre 10 meseci, gde je policijska istraga, gde je njegova istraga, to je samo kupovina vremena, ništa više”, rekao je Korenica.

A najteže je, kako je ocenio, Spasojeviću, koji je pritvoru od 23. novembra 2018. godine, i njegovoj porodici.

Kossev nije uspeo da od Specijalnog tužilaštva Kosova dobije zvaničnu potvrdu o završetku teksta optužnice uprkos više pokušaja.

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice.