VIBER U CENTRU SKANDALA: Zbog šokantnih stikera sa likom VELJE NEVOLJE, oglasila se uprava

Sadržaj bio besplatan, mogla da ga preuzmu i deca...

Promo

Korisnici Vajbera u Srbiji od pre dva dana do malopre u prodavnici stikera mogli su da preuzmu slike sa likom i porukama Veljka Belivuka, koji je uhapšen 4. februara kao vođa jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu.

Neprikladan sadržaj sa porukama čoveka iz podzemlja kome preti doživotna robija, bio je besplatan i mogao je da ga preuzme bilo ko. To su mogla biti i deca koja koriste ovu aplikaciju.

Na stikerima se nalazio Belivuk, a uz svaku fotografiju stajala je i poruka: “Klošaru mali”, “Vraćaj pare”, “Imaš problem neki?”… Među nalepnicama su se nalazile i fotografije vikendice u Ritopeku, u kojoj su, kako se sumnja, pripadici klana odvodili žrtve. Uz tu nalepnicu stoji poruka na engleskom: “Rad od kuće”.

Osim Belivuka, na Vajber slikama su bile i starlete Tamara Đurić i Jelena Krunić, koje su kako se pisalo, posle hapšenja klana primale pretnje. Predstavljeni su i vođa suprotstavljene frakcije navijača Partizana Rade Petrović, kom je Belivuk više puta pretio, ali i uhapšeni Milovan Tadić, nekadašnji šef obezbeđenja vođe klana, kao i njegova bivša verenica starleta Tijana Ajfon.

Da podsetimo, klan Veljka Belivuka razbijen je u februaru, a pripadnici se terete za najmanje tri ubistva, kao i niz drugih krivičnih dela.

“Proboj na mreže” desio se i pre ovoga. Na Instagramu postoji prodajna stranica sa duksevima i majicama Belivukovog klana.

Reakcija Vibera: Sklonili sporan sadržaj

Ovim povodom oglasio se i Rakuten Viber navodeći da je sporan sadržaj sklonjen, te da je postavljanje sadržaja koji poziva na nasilje zabranjeno. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

U komentaru na medijske navode povodom objave stikera kreiranih od strane korisnika Vibera na Viberovom stiker marketu koji predstavljaju izvesnog državljana Srbije (kao i njegove saradnike i njhova dela) koji se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, Rakuten Viber želi da informiše svoje korisnike i javnost u Srbiji da nije imao uvid u njihov sadržaj pre objavljivanja – niti je dao saglasnost za tu aktivnost.

Istovremeno, Rakuten Viber je sadržaj tog stiker paketa danas izbrisao sa Viberovog stiker marketa. Kao što su nezavisni stručnjaci tačno napomenuli u navodima domaćih medija danas, funkcija Viber Stiker Kreator omogućava svakom korisniku Vibera da napravi i postavi svoj paket stikera na Viber stiker market bez da je prethodno u obavezi da se obrati Viberu tim povodom – ili da dobije Viberovu saglasnost da isti bude postavljen na platformu.

Na ovaj način, Viber podstiče svoje korisnike da se kreativno izražavaju koristeći Viberove napredne grafičke funkcije i alatke – i dalje dele svoje kreacije nesmetano kroz svakodnevnu komunikaciju putem Vibera.

I pored toga, a u skladu sa Viberovim pravilnikom o sadržaju namenjenom javnosti, plasiranje grafičkih izraza nasilja, a naročito onih u kojima je nasilje glorifikovano ili se podstiče, nije dozvoljeno na platformi. U ovo se svrstavaju i ekstremni prikazi ili opis nasilja ili jasne pretnje nasiljem prema bilo kojoj osobi ili grupi ljudi.

Planiranje i promovisanje nasilničkih dela koja bi direktno ili indirektno mogla da izazovu fizičke povrede ili duševni bol drugih – kao i sadržaj koji promiviše nezakonite aktivnosti – strogo su zabranjeni na Viberu, i Viber zadržava pravo da ukloni ovakav sadržaj sa platforme – što je danas i učinio u ovom slučaju.

Platforma aplikacije Rakuten predstavlja okruženje za bezbednu, zaštićenu, besplatnu, kreativnu, korisnu i pozitivnu komunikaciju – i preduzeće sve odgovarajuće mere da to održi – i da svojim korisnicima uvek pruži mir i razloge za zadovoljstvo sada i ubuduće – stoji u saopštenju.