VIDEO: Ovako su srpski lovci pratili kineskog predsednika

Si Šinping
Printscreen Rts

Vazduhoplovni portal Tango Six objavljuje "nebeske detalje" posete kineskog predsednika...

 

U protekla tri dana u Srbiji je boravio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping koji je u našu zemlju doputovao sa suprugom i velikim brojem visoko pozicioniranih političara i privrednika.

Ovoj poseti priređena je do sada neviđena medijska pažnja. Javni servis RTS-a je, pored specijalnih emisija imao i živa uključenja u najbitnije segmente posete a jedan od njih je svakako bio i sam dolazak kineskog predsedničkog aviona. Boeing 747, koji za ovakve duge letove kineski državni vrh iznajmljuje od kompanije Air China, pri ulasku u vazdušni prostor Srbije dočekali su lovci našeg Ratnog Vazduhoplovstva.

Dva srpska MiG-a 29B iz dežurne pare sistema PVO u pratnji aviona Boeing 747 kompanije Air China u kome se nalazi visoka kineska delegacija.

Kao i u slučaju dolaska kineskog premijera decembra 2014. godine i ovoga puta to su bili MiG-ovi 29 iz naše jedine jedinice lovačke avijacije, 101. eskadrile “Vitezovi“.Interesantno je da su kineski „Air Force One“ dočekala tri aviona, dva jednoseda MiG-29B i jedan dvosed MiG-29UB iz kojeg su i napravljene fotografije kao i video. Takođe, zanimljivo je i da su sva tri lovca bila naoružana i to sa po dve infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-73E malog dometa sa kojima su obično i opremljeni prilikom dežurstva lovačke avijacije u sistemu PVO.

Pored toga što su piloti MiG-ova prvo izvršili presretanje, uz podršku i nadzor celokupnog sistema Protivvazduhoplovne odbrane kao i civilne i vojne kontrole letenja, kineski avion je imao pratnju sve do sletanja na aerodrom “Nikola Tesla“. U našim lovcima nalazili su se najiskusniji piloti-lovci a jedan od njih je nakon uspostavljanja radio-veze sa Boingom, poželeo dobrodošlicu delegaciji.

Kineski predsednik je posle Srbije posetio Poljsku gde je takođe dobio lovačku pratnju, koja se držala na većoj udaljenosti od srpske.

U svetu su ovakve misije vojne avijacije uobičajne. Njen zadatak je i da dočekuje, prati i ispraća avione stranih državnika a uglavnom se angažuju lovci koji su u tom trenutku dežurni mada ima i izuzetaka. Takođe, obično u ovim akcijama učestvuju dva aviona ali ima slučajeva i kada ih ima znatno više, piše portal.