VIDEO: Valjevska Gračanica potpuno potopljena, iznad vode ostali samo krov i kupola hrama

valjevska gračanica
Facebook.com

Desetak dana pošto je počela da nadire, voda u budućem veštačkom jezeru hidrosistema “Rovni” kod Valjeva gotovo je potopila crkvu Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću, tako da je iznad površine samo krov i kupola hrama.

 

Tako je bogomolja iz 15. veka, u narodu poznata kao Valjevska Gračanica, uprkos višednevnim protestima grupe vernika okupljene oko sajta “Istinoljublje”, potopljena nekoliko meseci ranije nego što su to očekivali investitori – država i JP “Kolubara”, koje gradi branu i akumulaciju “Rovni”, 12 kilometara jugozapadno od Valjeva.

– Voda u jezeru je sada na koti 327, a s obzirom da se crkva nalazi na koti 333, ona je sada četiri metra pod vodom. Plan državne komisije Ministarstva energetike, koje u potpunosti diktira tempo prbnog punjenja akumulacije, jeste da jezero bude napunjeno vodom do kote 360. Nakon toga, kako sam obavešten, biće nam naloženo podizanje zatvarača na brani i postepeno ispuštanje vode iz akumulacije, kako bi se proverilo kako funkcioniše prelivni, evakuacioni šaht na brani – objašnjava direktor “Kolubare” Miodrag Marković, dodajući da je do porasta nivoavode u akumulaciji došlo zbog kiše i otapanja snega u nabujale reke Jablanicu i Sušice, koje pune hidrosistem zapremine 50 miliona kubika vode.

 


Podsećamo, episkop valjevski Milutin je državnim organima uputio apel da punjenje veštačkog jezera zaustave na koti 333, kako bi se Valjevska Gračanica spasila od potapanja. Potom je, kada su usledili protesti vernika, patrijarh srpski Irinej objasnio da je odluka o potapanju ovog hrama doneta pre više od četvrt veka, kada je počela gradnja “Rovni”.

– Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak, imajući u vidu potrebu naroda, dala saglasnost da se to uradi – rekao je poglavar SPC.

Vernici oko sajta “Istinoljublje”, koje predvodi raščinjeni i jedno vreme ekskomunicirani monah Dragan Davidović, međutim, ne mire se sa tim, pa su uz nastavak protesta u Beogradu najavili da će u subotu održati “litiju za spas Gračanice” na potezu od Vlade Srbije, preko Patrijaršije SPC do zgrade RTS.