“VIKA” OKO MALINE ČUJE SE I U EVROPI: Evo kako nemački novinar vidi krizu u našoj zemlji

Maline
Foter / swong95765 / photo on flickr

Dojče vele prenosi pisanja austrijske i nemačke štampe i zanimljive priče iz Mladenovca i Arilja – osim političkih tu su i teme - šta brine malinare.

 

Kolumnista bečkog dnevnika Prese Martin Lajdenfrost, poznat po vickastim reportažama sa Balkana, obišao je Arilje.

Srbija je svetska sila u proizvodnji malina, a sa 20 miliona kilograma godišnje se zapadna srpska opština Arilje s pravom hvali kao prestonica crvenog zlata. Oko 5.000 malinara iz Arilja, od kojih mnogi nemaju ni po hektar zemlje, uvek imaju potencijal da izazovu nemire. Demonstriraju kada im veletrgovci, kao na početku ovogodišnje berbe, daju samo evro za kilogram. Tako je 2011. hiljadu traktora krenulo ka Beogradu, jake snage policije su blokirale prilazne puteve, pa su demonstranti bacili policijski kombi u reku Rzav. Dvojica policajaca su bila unutra, jedan je teško povređen.

Martin Lajdenfrost rešio da proveri da li se zaista radi o starim sukobima ili je i nedavno bilo čarki. 

“Ja u Arilju. Prijatno svež predeo običnih ljudi, malinjaci izdaleka izgledaju kao vinogradi. Sa mnogo Ariljaca pričam o utopljenom policijskom kombiju, niko za policiju nema ni najmanje samilosti. Moja pobožna domaćica: ‘Da, normalno pri tim cenama maline…’ U rano veče nikoga nisam video da bere, pred jednim dućanom desetak odraslih ljudi sedi uz pivo. Osim dvojice svi ostali imaju malinjake i moje pitanje o sukobima gotovo da izaziva sukob među njima. Jedan predstavnik mesne zajednice iz redova Šešeljevih nacionalista brani Vučića tvrdnjom da je pod Tadićem kilo palo na 50 centi. Sledi svađa. Većina tvrdi: ‘Po pitanju malina nije postalo bolje.”

Autor je pitao okupljene pred prodavnicom ko je kriv za očajnu otkupnu cenu malina. “Liberalni kapitalizam“, kaže Šešeljev čovek. ‘Nisi čitao Džefrija Saksa?’ Penzionisani malinar Vladimir protivreči: “Krivi su vlasnici hladnjača. Mešaju loše maline iz Poljske s našim, one imaju samo osam odsto mase, naše imaju 14. odsto A Vlada to dozvoljava“. 

Lajdenfrost opisuje da je ostatak večeri proveo na verandi uz šljivovicu te da je pre odlaska na poklon dobio reprodukciju freske i dve gajbe malina. Za kraj piše: “Evo razrešenja: Neki Ariljci su mi potvrdili da je bilo ‘blagih sukoba’ na demonstracijama nešto pre 13. juna”.