VIKEND KULTURE U BEOGRADU: Šest prelepih LOKALITETA u glavnom gradu koja treba da posetite

Vikend u Beogradu, za sve one koji žive u ovom gradu možda ne zvuči nešto primamljivo. Većina Beograđana će se samo radovati završetku još jedne naporne radne nedelje, ali za sve one koji svoj život provode daleko od prestoničke gužve i vreve, vikend u Beogradu može biti izazov pun uzbuđenja.

Narodni muzej
Wikipedia

Obilje sadržaja, kulturnog i istorijskog, muzeji, ogromni šoping centri, eskluzivni
restorani, noćni provod, samo su deo sadržaja koje nudi metropola poput našeg glavnog grada.

Međutim, mi smo rešili da ovog puta stavimo akcenat na kulturne vrednosti Beograda. Kulture ovom gradu nikada nije manjkalo, a u prilog ovoj činjenici ide i podatak da se na teritoriji Beograda nalazi 300 kulturnih spomenika, a od toga čak 57 koji se vode kao spomenici od izuzetnog i velikog značaja za kulturu Beograda i Srbije.

Pre nego se uputite put glavnog grada najbolje je da prvo u detalje isplanirate svoj savršeni vikend. Spakujete potrebne stvari, proverite vremensku prognozu, rezervišete karte ukoliko idete autobusom, a ukoliko putujete autom proverite gde ima radova na putu.

Ako niste za neku hotel varijantu, uvek možete mnogo povoljnije rezervisati stan na dan u prestonici, i to na lokaciji koja najviše odgovara vašim planovima.

Beogradska tvrđava

Kalemegdan
Wikipedia

Ukoliko ste se već opredelili da vikend u Beogradu provedete obilazeći kulturne i istorijske spomenike, beogradska tvrđava je mesto sa koga biste rado krenuli u ovu avanturu. Beogradska tvrđava je utvrđenje čija je izgradnja započeta još u 1. veku. Predstavlja svojevrstan muzej, spomenik prošlosti i kulture koji sa kalemegdanskim poljem sačinjava celinu poznatog Kalemegdanskog parka.

U Beogradskoj tvrđavi nalazi se galerija sa redovnim izložbama, a o terminima izložbi možete se informisati OVDE. Takođe u okviru redovnih programa možete pregledati i stare mape Beograda, Evrope i sveta – nesvakidašnju arhivu remek dela geografske istorije.

Možete prisustvovati različitim festivalima, koncertima i mnogim drugim sadržajima. Nemojte propustiti do pogledate izbliza nedavno obnovljeni “Pobednik”, spomenik podignut 1928. godine u čast proboja Solunskog fronta. Spomenik je rad Ivana Meštrovića i nalazi se na platou u Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Kada ste već u Kalemendanskom parku obiđite i još jedan važan spomenik, takođe Meštrovićev rad iz 1930. godine – Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Podignut je kao simbol prijateljstva i uzajamne pomoći Francuske i Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Prvi javni spomenik u Beogradu

Kada već govorimo o spomenicima, možda je značajno napomenuti da se u sadašnjem Karađorđevom parku nalazi prvi javni spomenik u Beogradu iz 1848. godine. Spomenik je
podignut u spomen i čast junacima poginulim prilikom zauzimanja Beograda 1806. godine,
tokom Prvog srpskog ustanka na inicijativu kneza Aleksandara Karađorđevića.

Narodni muzej u Beogradu

Beta

Narodni muzej je najstarija muzejska ustanova u Srbiji. Nalazi se u Beogradu u samom centru naše pestonice, na glavnom gradskom trgu (Trgu Republike). Osnovan je 1844. godine i nekoliko puta je menjao svoje sedište. Posle Drugog svetskog rata premešten je u zgradu nekadašnje Hipotekarne banke gde je i zvanično zauzeo svoje centralno mesto.

U našem nacionalnom muzeju nalaze su eksponati od najveće vrednosti, kulturna i istorijska dobra, a najvrednijem među njima smatra se Miroslavljevo jevanđenje, rukopis iz 12. veka. U sastavu Narodnog muzeja nalazi se Vukov i Dositejev muzej, Galerija fresaka, i Spomen- muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Inače, preko 400.000 najrazličitijih, arheoloških i istorijsko-umetničkih predmeta našlo je mesto u Narodnom muzeju, a među najinteresantnijima su pomenuto Miroslavljevo jevanđelje, Vinčanske statue, Duplјajska kolica, Beogradska mumija, zlatne maske iz Trebeništa, ostava iz Jabučja, Beogradska kameja, novac kralјa Radoslava, srednjovekovne ikone i freske, zdela iz Vraćevšnice, slike Paje Jovanovića, slike Nadežde Petrović, slike Save Šumanovića, skulpture Ivana Meštrovića itd.

Spomenik knezu Mihailu

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću u Beogradu sigurno ne možete zaobići ako pratite ovu listu jer se nalazi neposredno ispred zgrade Narodnog muzeja. Podignut je 1882. godine i sastoji se od figure konjanika koja predstavlja vladara kneza Mihaila.

Spomenik je rad poznatog italijanskog vajara Enrika Pacia. Inače, knez Mihailo na konju svedok je mnogih ljubavi i dirljivih susreta, jer je omiljeno mesto sastajanja svih koji ovde žive ili pak u Beograd dođu sa strane.

Narodno pozorište

narodno pozoriste
Petar Marković

Narodno pozorište je još jedna značajna ustanova. Osnovano je 1868. godine, a zgrada u koju se uselilo bila je u to vreme najveća i bez premca najraskošnija palata u Srbiji, u dimenzijama koje su i dan danas impresivne.

Kada ste već u Beogradu nemojte propustiti da pogledate nešto sa repertoara Narodnog pozorišta. Svakoga dana obično ima i po nekoliko predstava, a ukoliko imate neku omiljenu najbolje je da svoju posetu prestonici planirate prateći repertoar na njihovom zvaničnom sajtu.

Topčiderski park

Kada se umorite od bazanja po nemirnim prestoničkim ulicama, svratite do Topčiderskog parka. On se nalazi u dolini Topčiderske reke, a u samom parku pored šetališta nalazi se rezidencijalni kompleks Obrenovića, sa 6 spomenika kulture, među kojima: Konak kneza Miloša, Topčiderska crkva, Crkveni konak, skulptura Žetelica, Obelisk i spomenik Arčibaldu Rajsu.

Ovo je samo deo kulturne ponude Beograda, ali je po našem mišljenju dovoljno za jedan lep i kulturom ispunjen vikend u Beogradu.loading...