VIKILIKS OTKRIO: Amerikanci prisluškivali Merkelovu, ozvučen bio i Berluskoni

Angela Merkel
Beta

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala je sastanke nemačke kancelarke Angele Merkel sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i drugim evropskim zvaničnicima, prema informacijama Vikiliksa koje je danas objavio nemački list Siddojče cajtung (Suddeutsche Zeitung).

 

Prema zapisu NSA o tom razgovoru, Ban je rekao Angeli Merkel da bi svetska javnost želela da Evropa nastavi da igra pokretačku ulogu u borbi protiv klimatskog zagrevanja – piše danas minhenski dnevnik, pozivajući se na Vikiliks.

Ban je hvalio lične napore Merkel o klimatskom pitanju kao i njeno ubedjivanje evropskih kolega” u toj oblasti – nastavlja list.

Prema Vikiliksu, NSA je takođe prisluškivala druge kancelarkine razgovore, na primer sa bivšim francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem ili bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

Jedan sastanak troje zvaničnika iz 2011. je u prenet u detalju. Prema Vikiliksu, Merkel i Sarkozi su tada “vršili pritisak” na Berluskonija da smanji zaduženost Italije i ojača bankarski sektor.

Sastanak je bio “napet” i “neprijateljski” prema savetniku za spoljne poslove Valentinu Valentiniju, koga je očigledno prisluškivala NSA, navodi list.

Vikiliks takodje navodi razgovor između Berluskonija i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua iz 2010.

 

Italijanski premijer je obećao Netanjahuu da će upotrebiti svoj uticaj da pokuša da povrati dobre odnose između Izraela i SAD, dok je Netanjahu govorio da je izgradnja 1.600 kuća za izraelske koloniste u istočnom Jerusalimu planirana pre više decenija.

Izrael je u 2010. objavio izgradnju tih naselja u sred posete američkog potpredsednika Džoa Bajdena zbog čega su više meseci zahladneli odnosi izmedju Izraela i njegovog američkog saveznika. Planovi su kasnije zamrznuti da se umire SAD, ali je Izrael u maju 2015. dozvolio izgradnju 900 stanova.

Nemačka je u jesen 2013. otkrila u kom obimu NSA špijunira kada je otkriveno da je prisluškivan mobilni telefon Angele Merkel.

Špijuniranje između prijatelja uopšte ne ide – tada je rekla Angela Merkel.

Istraga koju je o tom pitanju pokrenulo nemačko pravosudje prekinuta je u junu prošle godine.