Vikiliks: Soroš davao instrukcije Klintonovoj o Albaniji!

Džordž Soroš
Wikipedia

Vikiliks je objavio da je milijarder Džordž Soros 2011. davao uputstva Hilari Klinton kako da pristupi tadašnjim nemirima u Albaniji.

 

Mejl datiran na 24. januar 2011. godine, poslat sa adrese osnivača Fonda za otvoreno društvo, ističe da je za situaciju u Albaniji “potrebna pažnja najvišeg nivoa američke vlade”.

“Možda ste upućeni da je tokom demostracija opozicije u Tirani došlo do pogibije troje ljudi i uništavanja imovine”, piše u mejlu koji je navodno potpisao Džordž Soros.

U to vreme je albanska opoziciona Socijalistička partija odbila da prizna rezultate izbora iz 2009. godine, prema kojima je tadašnji premijer Sali Beriša pobedio uz neznatnu prednost, prenosi portal Raša tudej.

 

U daljem tekstu mejla, Soros, između ostalog, daje precizna uputstva kako treba rešiti krizu u Albaniji.

“Smatram da je nephodno hitno uraditi dve stvari: 1) Maksimalno angažovati međunarodnu zajednicu kako bi premijer Beriša i lider opozicije Edi Rama sprečili dalje demonstracije i ublažili javnu retoriku; 2) Imenovati visoke evropske zvaničnike kao posrednike”, piše u mejlu upućenom tadaškoj državnoj sekretarki SAD.

Sorošs pored toga, predlaže tri kandidata za posredovanje u rešavanju albanske krize: Karla Bilta, Martina Ahtisarija i Miroslava Lajčaka, uz objašnjenje da su sva trojica “snažno vezani za Balkan”.

“SAD i EU moraju da sarađuju u potpunoj harmoniji po ovom pitanju, ali s obzirom na evropske aspiracije Albanije, EU mora da ima prednost” navodno je napisao Soros i ponudio da njegova fondacija u Tirani “pažljivo prati situaciju i može da obezbedi nezavisnu analizu krize”.

Nekoliko dana nakon što je ovaj mejl stigao na adresu Hilari Klinton, EU je zaista poslala jednog od preporučenih kandidata – Miroslava Lajčaka – na sastanak sa albanskim liderima u Tirani kako bi pokušao da posreduje u okončanju nemira, prenosi RT.loading...