“Virus se najviše širi na žurkama”: U ovom gradu u Srbiji situacija SVE OPASNIJA, svakog dana 110 DO 150 NOVOZARAŽENIH

Prema zvaničnim podacima, samo u prvih deset dana marta obolelo je više od 1.000 Kraljevčana, a u istom periodu preminule su 24 osobe. U kraljevačkoj bolnici se, prema poslednjem izvešaju leči 66 kovid pacijenata.

printscreen/google.com/maps

Koordinator kraljevačkog kriznog štaba, epidemiolog prof. Radovan Čekanac rekao je za RTS da je više od 15 dana epidemiološka situacija nepovoljna, registruje se od 110 do 150 slučajeva dnevno.

“Virus se najviše širi na žurkama, velikim okupljanjima, iako su zabranjena događala su se i u našem gradu. Krenulo je sa obolevanjem mladih ljudi, stariji su bili disciplinovaniji, ali mladi su doneli virus u svoje porodice i to je doprinelo širenju virusa”, kaže Čekanac.

Ukazuje da ima zaraženih i posle prve i druge doze vakcine i da je proces vakcinacije odlično započeo u Kraljevu, ali je došlo do opuštanja ljudi, nisu saslušali uputstvo da se pridržavaju mera opreza i nakon vakcinacije određeni period.

“Razloga za sumnju u vakcinu nema, ona je prisutna još kod jednog dela populacije, vreme će pokazati koliko je vakcina značajna. Žao mi je što se produžetak trećeg talasa dešava sada, pa se ne jave ljudi za vakcinaciju koji imaju zakazane termine jer imaju febrilno stanje”, kaže epidemiolog.

Govoreći o novim sojevima virusa, dr Čekanac kaže da imamo novi soj na našim prostorima i to treba da nas brine.

Kako kaže, rečeno je da vakcine štite i od novih sojeva, poslednje informacije svetskih  stručnjaka govore da je novi soj daleko opasniji, virulentniji. Čekanac ističe i da je on možda jedan od uzroka povećanja smrtnosti u našoj populaciji.

“Ovaj broj u Kraljevu će se održavati narednih mesec dana, nakon toga očekujem da dođe do blagog pada, ali je potrebno da se svi građani pridržavaju već donetih mera”, zaključio je Čekanac.