“VIRUS SE ŠIRI KAO POŽAR”: U Srbiji raste broj obolelih, ali jedna stvar uliva nadu

Dr Darija Kisić Tepvčević rekla da je građane Srbije ne treba da teši to što je bolja situaicija nego u regionu, jer se svakog dana povećava broj slučajeva.

printscreen/youtube.com/Radio-televizija Vojvodine

Kako je rekla, dobro je što porast broja pozitivnih ne povećava i broj u bolnicama, ni na respiratorima.

Ona dodaje da je činjenica da idemo ka hladnijem vremenu i da se može očekivati porast broja slučajeva.

– Nije ni u sve zemlje u isto vreme ušao virus, tako se i sad razlikuje. Mi koliko god više da znamo, još uvek ne znamo o imunitetu nakon preležane bolesti, kao ni o kolektivnom imunutitetu. Izbegavamo i da pričamo o kolektivnom imunitetu dok ne stigne vakcina – rekla je dr Kisić Tepavčević za Tv Prva.

– Videli smo da čim mu se dozvoli, virus se širi kao požar u šumi, to je karakteristika ovog virusa – dodaje ona. Kako je navela, disciplinom možemo da sprečimo to širenje.

Ona je istakla primer Kine, mnogoljudne nacije, koja je disciplinom pokazala da može da se suzbije virus.

– Mnoge zemlje su uvele meru nošenja maski na otvorenom, ali to treba prilagoditi, zavisi da li ste negde sa svojom porodicom u prirodi ili na nekoj prometnoj ulici sa mnogo ljudi – kaže dr Kisić Tepavčević.

Doktorka je rekla kako je, kada je reč o jučerašnjem danu, većina obolelih od 20 do 40 godina.

Kako je rekla, mera zatvaranja lokala nije popularna, ali moramo da budemo strpljivi.

– Oni koji su putovali poštovali su mere i preporuke, jer oni u strukturi obolelih čine 5% – dodala je doktorka.

– Nošenje maski i distanca jesu dovoljne mere, ali onda kada ih se svi pridržavaju. Sve druge, kao što je skraćenje rada nekih objekata, su samo one koje podržavaju osnovne mere – objašnjava Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je policijski čas, kada je bio uveden, imao smisla i sačuvao je mnoge živote, posebno starijih ljudi. Ona je apelovala na građane da poštuju mere jer, kako kaže, ne smemo da dozvolimo da zdravstveni sistem bude iskorišćen u punom kapacitetu.