VLADA DONELA NOVU ODLUKU: Stranci koji ulaze u Srbiju moraju ispuniti OVAJ USLOV

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 i potvrde o preležanoj bolesti na osnovu faktičkog reciprociteta.

Pixabay.com

Građani koji poseduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji koje izdaju države Gruzija, Monako, Kipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska, Slovačka, moći će sa ovom potvrdom da uđu u Srbiju od subote, 24. jula, u ponoć.

Dodatno, liberalizacija ulaska u zemlju ogleda se u tome što je za 16 zemalja doneta odluka da se dozvoli ulaz licima koja imaju potvrdu o preležanom kovidu (pozitivan pi-si-ar ili antigen test, od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od šest meseci). Primena za svih 16 zemalja počinje u subotu, 24. jula u 00.00 časova.

Zemlje koje su obuhvaćene ovom merom su: Luksemburg, Andora, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska, Hrvatska, Rumunija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska, Danska.

Ostale odluke Vlade

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama. Za osvojenu zlatnu medalju nagrada će iznositi 70.000 evra(u dinarskoj protivvrednosti), za srebrnu 60.000 evra, dok će osvajači bronzane medalje biti nagrađeni sa po 50.000 evra.

Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju “Kovačevića pećine”, koja se nalazi na teritoriji opštine Krupanj, spomenikom prirode. Vlada je usvojila i više predloga zakona o potvrđivanju sporazuma sa različitim državama, kao i Strategiju za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje za period od 2021. do 2025. godine.