VLADA DONELA ODLUKU O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI: Ko odbije plaća PAPRENU KAZNU

Austrija uvodi obaveznu vakcinaciju od 1. februara. Nacrt zakona o uvođenju opšte obavezne vakcinacije predstavljen je u četvrtak u sedištu vlade.

Vakcina injekcija
Foter/theglobalpanorama / photo on flickr

Svi stariji od 14 godina moraju biti vakcinisani, osim nekoliko kategorija. Reč je o trudnicama, osobama koje su imale omikron u poslednjih šest meseci i osobama sa zdravstvenim problemima koje ne treba vakcinisati. To moraju dokazati sertifikatom.

Majke tinejdžerke ili one koje su prebolele koronu imaju rok do kraja meseca od rođenja deteta, 14. rođendana ili 180 dana od bolesti da prime prvu dozu vakcine.

Rokovi vakcinacije

Zakonodavac propisuje da su tri doze vakcine obavezne. Obaveza primanja prve doze počinje 1. februara.

Drugu vakcinu treba dati najkasnije 14 i najkasnije 42 dana nakon prve vakcinacije, a treću vakcinaciju ne pre 120, a najkasnije 270 dana nakon druge doze.

Priznate su vakcine proizvođača Fajzer Biontek, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson.

Svi oni stariji od 14 godina sa prebivalištem u Austriji koji do sada nisu vakcinisani dobiće dopis od ministra 15. februara i nakon toga svaka tri meseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostale obaveze do sledećeg roka za vakcinaciju.

Odbijanje vakcine – kazna do 2.400 evra godišnje

Prvi rok za vakcinaciju posle kog počinje kažnjavanje je 15. mart.

Kazna za one koji se ne vakcinišu uprkos obavezi, po skraćenom postupku biće do 600 evra.

Oni koji ne plate kaznu do 600 evra rizikuju istu kaznu svaka tri meseca, pa za godinu dana mogu da očekuju i do 2.400 evra.

Oni koji odbiju da se vakcinišu nakon što dobiju opomenu da se vakcinišu rizikuju u redovnom postupku do 3.600 evra.