VLADA NE POŠTUJE ZAKON: U javnim preduzećima direktori gotovo da NE POSTOJE, a v.d. stanje postalo je redovno?

Da Vlada ne poštuje zakon potvrdjeno je i pre nekoliko dana kada je Jelenu Trivan po drugi put imenovala za vršiteljku dužnosti direktorke "Službenog glasnika".

Skupština - Brnabić - Vučić
Dnevno.rs/Kolaž

Na čelu 21 javnog ili državnog preduzeća od javnog značaja u Srbiji su direktori koji su vršioci dužnosti, a samo u osam su direktori izabrani na konkursu, pišu danas beogradske “Večernje novosti”.

Zakon o javnim preduzeća predvidja da se direktori biraju isključivo na konkursu, te je i Medjunarodni monetarni fond nedavno upozorio Vladu Srbije da već tri godine ne poštuje zakon i da što pre na čelne pozicije u javnim preduzećima treba da izabere profesionalce u punom mandatu.

Po zakonu, period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora u javnim preduzećima ne može biti duži od jedne godine, a ista osoba ne može biti dva puta imenovana za vršioca dužnosti direktora.

Da Vlada ne poštuje zakon potvrdjeno je i pre nekoliko dana kada je Jelenu Trivan po drugi put imenovala za vršiteljku dužnosti direktorke “Službenog glasnika”.

Rekorder u privremnom stanju je prvi čovek “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak koji je v.d. direktora od novembra 2013. godine, pišu “Novosti”.