Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je Vlada Republike Srbije odobrila sredstva koja će preneti Gradu Beogradu za budući spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, što će omogućiti gradu da potpiše ugovor sa autorima prvonagrađenog rada.

 

On je, gostujući na TV Pink, podsetio da je grupa autora pobedila na međunarodnom konkursu na kojem je učestvovalo više od 40 autora i o čemu je odlučivao priznati stručni žiri.  

Očekuje se da potpisivanje ugovora bude tokom ove nedelje, nakon čega će početi izrada spomenika Zoranu Đinđiću. To je najmanje što možemo kao grad i društvo da učinimo kako bismo se odužili za sve što je uradio, kao i zbog načina na koji je stradao. Spomenik se podiže na predlog predsednika Srbije, a tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, i važno je da u realizaciji učestvuju svi jer su ti pucnji bili pucnji u državu. Tada je država reagovala odgovorno i pokazala da bande ne mogu da vladaju zemljom, već da se u njoj zna red i vlada zakon –  rekao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao i da je za društvo veoma važno da se spomenik podigne i da se na taj način produži sećanje na Zorana Đinđića. On je podsetio i da će spomenik biti u obliku strele, a da će građani koji priđu spomeniku moći da čuju Đinđićeve reči i poruke.

Spomenik će na najbolji mogući način oslikavati koliko je sam Đinđić bio avangardan i biće jedinstven u Beogradu – ocenio je Vesić.

On je podsetio da se Zoran Đinđić zalagao za demokratizaciju zemlje, njen povratak u međunarodne institucije, kao i za otvaranje tržišta i dolazak stranih investicija. To su danas opšte prihvaćene vrednosti. 

Sa ponosom mogu da kažem da se danas većina toga ostvaruje. Mi smo zemlja koja je poštovana u svetu i koja je prošle godine privukla najviše investicija u regionu. Danas se Srbija nalazi na putu za koji se i Đinđić zalagao, a to je put ka Evropskoj uniji, za snažan ekonomski razvoj i poštovanje u međunarodnoj zajednici – istakao je Vesić.