VLADA PROPISALA 7 NOVIH MERA: Stupaju na snagu od utorka i važiće za CELU SRBIJU

Vlada Srbije propisala je 7 mera zaštite od širenja korona virusa.

Pixabay.com/Kolaž

Mere će biti u primeni od narednog utorka, a najveća promena je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata na 18 sati.

“Blic” mere prenosi u celosti:

1. Skraćenje radnog vrenena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

7. Gorenavedene mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

Juče ujutru je održana sednica Kriznog štaba na kojoj je bilo reči o tri nove mere koje bi mogle da budu uvedene. Nakon toga, premijerka Ana Brnabić izjavila je da će eventualne mere biti saopštene na konferenciji za medije u 15 sati, međutim ona je otkazana, a kako je saznao “Blic”, umesto konferencije, Krizni štab će objaviti saopštenje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da “policijski čas nije čarobno rešenje i to nije bila tema jučerašnje sednice Kriznog štaba”. Kako je rekao, tema je bila da se prekine kontakt.