VLADA SPREMA NOVU NAGRADNU IGRU: Građani Srbije će ponovo skupljati fiskalne račune

Vlada Srbije odlučila je juče da formira radnu grupa za izradu strategije u cilju bolje naplate poreza i podizanja svesti građana o uzimanju fiskalnog računa.

Račun
Dnevno.rs

Ovo je najavio juče ministar finansija Siniša Mali. Radnu grupu će činiti predstavnici velikog broja ministarstava, pišu “Novosti”.

Kako bi se poboljšala naplata poreza, Vlada namerava da pokrene i nagradnu igru.

– Vrlo brzo krećemo i sa nagradnom igrom koja bi trebalo da motiviše građane da uzimaju fiskalne račune, ali ona će biti samo jedan deo aktivnosti države za bolju naplatu poreza. Razmišljamo kako još građane da ubedimo i podignemo im svest o tome koliko je uzimanje računa važno – rekao je Siniša Mali.

Poreska uprava je prethodnih nedelja prekontrolisala 500 pekara u Srbiji. Polovina njih nije radila po svim pravilima – pre svega nisu izdavale račune.

– Imaju podršku države i po meni je sramota da ne poštuju državu u kojoj žive i ne izdaju fiskalni račun, da deo tog prometa ode u budžet kako bi se finansiralo sve drugo. Ti prodavci varaju i građane i državu. Cilj je da se sa tom praksom prekine. Možete da zamislite koliko je to nedostajućeg prihoda u naš budžet, koliko smo novih kilometara puteva mogli da uradimo, možda i više da pomognemo privredi – rekao je Mali.

Međunarodni monetarni fond je doneo odluku o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije, ocenivši da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).