VLADA USVOJILA NOVE MERE: Pojedini objekti mogu da rade, ali pod posebnim uslovima

Vlada Srbije saopštila je da od ponedeljka u 6 ujutro ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri. Objekti prodaje hrane i ustanove kulture mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, uz poštovanje propisanih mera, odlučila je Vlada.

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od ponedeljka, od 6 časova ujutru, saopštila je Vlada Srbije.

Od ponedeljka, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri.

Pojačan nadzor poštovanja mere dozvoljenog prostora po osobi

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

– Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi – piše u saopštenju.

To znači, kako se precizira, da ukoliko prodavnica ili frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba.

Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napominje da će od ponedeljka ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno, prenosi RTS.

Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.