Vladimir je život posvetio avionima! OVO JE PILOT KOJI JE POGINUO KOD ZRENJANINA (FOTO)

U nesreći koja se danas u ranim jutarnjim satima dogodila u blizini aerodroma Ečka kod Zrenjanina pogino je pilot Vladimir Bulat (47) prilikom izvođenja akrobatskog leta.

Facebook/Privatna arhiva

Nesrećno nastradali Vladimir Bulat je inače predsednik “Aerokluba Zrenjanin”. Avion kojim je upravljao iznenada je pao i prednjim delom se zabio u zemlju na dubini od oko dva metra.

Svoje višegodišnje iskustvo u letenju često je beležio fotografijama, te njegov Fejsbuk profil obiluje slikama iz različitih letilica.

Jutros je upravljao avionom “zlin 526F” a razlog njegovog iznenadnog pada utvrdiće istraga koja je u toku.


Lokalni mediji prenose da je Bulat jedan od najpoznatijih akrobatskih pilota u Srbiji. Bio je jedan od domaćina na zrenjaninskom aerodromu “Ečka” koji je posetila brojna kineska delegacija, a koja je prethodnog dana prisustvovala svečanosti polaganja kamena-temeljca za pogone kompanije “Linglong”.

Za goste iz Kine priređen je uzbudljiv akrobatski let aviona “Zlin 526”. Na kraju, kao poseban poklon, čelniku “Linglonga” uručena je pilotska uniforma i imao je jedinstvenu priliku da leti “Galebom” kojim je pilotirao Vladimir Bulat.

Bulat je svojevremeno govorio i o tome kako izgleda akrobatsko letenje i šta je sve potrebno da bi se neko njime bavio.

– Sati letenja u nekom drugom avionu ne znače ništa kada su u pitanju akrobacije. Možeš da imaš i 10.000 sati, a da ne napraviš apsolutno ništa. Ono što ljudi vide na aeromitnigu je performans, a iza toga stoji mnogo sati vežbanja, puno dana koje moraš da provedeš na aerodromu i dosta volje. Dešava se da ti jedanput ide super, a da tokom drugog leta od toga nema ništa, i da se onda iznerviraš. Moraš da se posvetiš tome, a potrebna je, pre svega, volja. Obuka podrazumeva da ti neko pokaže šta i kako, pa onda sam vežbaš, pa te onda neko ispravi, pa se nadovezuje jedna figura na drugu, dok ne izgradiš sve figure. Pa onda vežbaš komplet – objasnio je Bulat.loading...