VLASNICI KAFIĆA U BEOGRADU SE HVATAJU ZA GLAVU: Menja se izgled letnjih bašti, evo koliko će ih TO KOŠTATI!

prazna basta kafica
Petar Marković

Katalog urbane opreme za uređivanje u opremanje javnih površina, koji je u ponedeljak usvojila Skupština grada, ugostitelje će stajati najmanje između milion i četiri miliona dinara u zavisnosti od površine letnje bašte, koju objekti zauzimaju.

 

– Ponovo novi suncobrani? Čekajte, upravo su mi došli majstori da uzimaju mere za nove tende i suncobrane u crvenoj boji, jer mi je tako naložio komunalni inspektor! Za to sam spremio više od 10.000 evra i sada ću nove morati da stavljam. Ovo više nema smisla, pa neću samo da radim za porez i novi mobilijar – za glavu se hvata direktor jednog od elitnijih restorana na samom kraju Knez Mihailove ulice.

Novi propisi nalažu da će suncobrani i tende ugostiteljskih objekata na teritoriji celog grada biti univerzalni u beloj, bež ili crnoj boji. Dimenzije novih senila zauzimaće od četiri metra kvadratna do 12,25 kvadrata sa konstrukcijom od metala ili drveta. I suncobrani i tende ne smeju imati karnere niti reklame na platnu.

– Tako je svuda u svetu, univerzalan je izgled gotovo svih bašta pa nemam ništa protiv da tako bude i kod nas – priča Bojan Opačić, menadžer “Plato kluba” sa baštom u centralnoj pešačkoj zoni. – Ipak, to nam mora biti najavljeno na vreme, kako bismo spremno dočekali sezonu i imali suncobrane jer su leti neophodni. Ipak, to mnogo može da košta. Oni najjeftiniji i ujedno najmanje površine koštaju 500 evra, dok su neki ugostitelji kupovali i one kvalitetne od nekoliko hiljada evra po komadu.

Ugostitelji u Knez Mihailovoj ulici se već snalaze, kako znaju i umeju. Mnogi su 

suncobrane dobili od sponzora, ali su karnere sa vidljivom reklamom zaheftali kako bi senilo ličilo na skicu, koju je grad usvojio. Oko stotinak novih identičnih suncobrana osvanuće ipak sa prvim suncem naredne sezone, jer je grad vlasnicima ostavio rok do kraja tekuće godine da zamene postojeće.

IZMENjEN I IZGLED TEZGI

Katalog urbane opreme precizira i izgled statičnih i mobilnih tezgi, koje će biti postavljene na teritoriji opština Vračar, Savski venac i Stari grad. Novi propisi zatekli su i prodavce na Kalemegdanu.

– To znači da ćemo dobiti nove tezge, odnosno da ćemo morati nove da kupimo mi koji samo mesto zakupljujemo – zabrinut je Predrag, prodavac suvenira. – Izgled je zanimljiv, neobičan, ali niko ne navodi da li će one biti funkcionalne. U Beogradu duvaju jake košave, padavine znaju da budu obilne i temperature niske, da li će to nove tezge izdržati i koliko će to koštati niko ne zna. Bez 1.000 evra nećemo proći sigurno.loading...