VODIČ KROZ NOVI SISTEM KONTROLE: Počelo merenje brzine na svim autoputevima, evo KOJA KAZNA KOLIKO KOŠTA

auto put
Print screen/You Tube

Od danas u Srbiji počinje merenje prosečne brzine vožnje na svim deonicama auto-puteva. Kako prenosi N1, kamere JP "Putevi Srbije“ instalirane su na svim za to predviđenim mestima, a brzina će se meriti na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe.

 

Vozačima sa srpskim tablicama kojima se brzina kojom su se kretali ne uklopi u propisanu, kazna će stići na kućnu adresu, ali će svaki vozač podatak o prosečnoj brzini kojom se kretao moći da vidi na računu na naplatnoj rampi.

S druge strane, strance će saobraćajna policija zaustavljati odmah na naplatnoj rampi, a oni će morati da plate kaznu kod najbližeg sudije za prekršaje.

Vozači neće moći da tako lako, eventualnim zaustavljanjem na sredini deonice, na odmorištu ili benzinskoj stanici, izbegnu kažnjavanje, jer će i broj vozila “presretača“ na svim deonicama srpskih auto-puteva biti povećan.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za RTS da vozači treba da obrate pažnju u saobraćaju jer je ovo period kada se cele porodice nalaze u vozilu. Ističe da nervoza neće pomoći ni da se stigne brže ni uspešnije, već će samo pojačati uznemirenost kod vozača.

Najavljuje da će biti toleranicije za prekoračenje brzine.

– MUP će pokušati da toleriše vozače, jer nije dobro da vozač koji se kreće auto-putem prosuđuje i misli da li je prekoračio brzinu ili ne. Očekujem da će određene tolerancije biti i da će se vozači pridržavati pravila – kaže Okanović za RTS.

Propisane kazne:
– 121-140 km/h – 3.000 dinara

– 141-160 km/h – 5.000 dinara

– 161-180 km/h – 6.000 – 20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana

– 181-200km/h – 15.000 – 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca

– 201+ – 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvola najmanje osam meseci

Ukoliko se vozi po propisima, tačno se, naime, zna koliko je vremena maksimalnom dozvoljenom brzinom potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, na najfrekventnijim deonicama:

– Horgoš – Preševo (537 km): 4 sata, 16 minuta

– Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Niš (205 km): 1 sat, 42 minuta

– Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Preševo (359 km): 3 sata

– Šimanovci – Šid (85 km): 42 minuta

– Ljig – Preljina (40 km): 20 minuta