Vodoinstalater ispostavio račun studentu: Evo koliko ga je koštalo otpušivanje kanalizacije

Mnogi građani se žale da ne mogu da nađu majstora, a kada ga najzad pronađu dešava se da te popravke plaćaju basnoslovno.

Vodoinstalater

Zbunjeni građani često ne znaju kako da reaguju kada im majstor ispostavi ogroman račun za sitnu popravku. S obizom da većina nas se ne razume u posao vodoinstalatera, kao ni u cene delova koje treba zameniti, pa tako u momentu, mahinalno plate račun.

Udruženjima za zaštitu potrošača takođe veoma često stižu žalbe na majstore koji ne poštuju Zakon o zaštiti potrošača, već naplaćuju svoje usluge mnogo više nego što su realne cene.

U jednoj studentskoj grupi na Fejsbuku jedan student se požalio račun koji je dobio od majstora. Objavio je fotografiju računa majstora koji mu je za otpušavanje odvoda uzeo 16.000 dinara.

– Ukoliko je neko imao sličan problem sa odvodom – da li je cena bila slična ili je ovo preskupo – pitao je student u grupi.

U komentarima ispod objave neki studenti su odgovarali da je ovo previše za otpušavanje odvoda, dok su drugi pisali da su im se slične situacije dešavale, gde su im majstori debelo naplatili istu uslugu, prenosi “Mondo”.

– Pre godinu dana za čišćenje odvoda majstor mi je uzeo 12.000 dinara”, napisala je jedna studentkinja: “Prošlog leta su u mojoj zgradi bila poplavljena tri stana, jer je neko u zgradi bacio peškir u wc šolju. Otpušavnje kanalizacije u šahti ispred zgrade 30.000 i to je bila hitna intervencija – napisao je jedan student.

Podsetimo, po novom Zakonu o zaštiti potrošača majstori su moraju da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave popis troškova, da napišu šta tačno rade i kupuju, kao cene. Po tom pravilu oni ne mogu da naplaćuju otprilike i ne mogu da zahtevaju povećanje cene za više od 15 odsto proračuna.