“VOGUE” PISAO O HRAMU SVETOG SAVE: Dive se njegovoj LEPOTI I ISTORIJI, a porede ga sa jednom SVETSKOM ATRAKCIJOM

Hram svetog Save
Dnevno.rs/Petar Marković

Portal prestižnog magazina "Vogue" pisao je o hramu Svetog Save u Beogradu, veličajući njegovu lepotu i upoređujući ga sa katedralom Sagrada Familija iz nekoliko razloga.

 

Po dolasku u Beograd hram Svetog Save se pojavljuje na vrhu brda Vračar kao pravi gradski dragulj“. Ovom rečenicom počinje tekst novinarke Elspet Velten, objavljen na portalu magazina “Vogue” pod naslovom “Zašto je sprski hram istočnoevropska Sagrada Familija?”

Ona navodi kako je hram Svetog Save drugi po veličini pravoslavni hram na svetu i piše o njegovoj istoriji, gradnji i Svetom Savi, a priču o njemu naziva modernom i istinitom bajkom koju Srbi najviše vole.

Prva stvar zbog koje ga je uporedila sa zaštitnim znakom Barselone, čuvenom Sagrada Familijom, jeste činjenica da je poput nje, i dalje nezavršen. Drugi razlog poistovećivanja sa Gaudijevim remek-delom arhitekture jeste činjenica da su gradnju i jedne i druge građevine usporili i prekidali politika i rat.

Velten piše da nije potrebna Gaudijeva mašta da bi već sada moglo da se zaključi kako će hram Svetog Save izgledati kada bude završen. 

U tekstu koji je objavio “Vogue” piše i da se u Beogradu još uvek vide znaci bombardovanja iz 1999. godine, kao što je zgrada Ministarstva odbrane u Ulici Kneza Miloša, ali da se samo kilometar dalje nalazi velelepni hram koji je bliži završetku nego ikada.