Vojno-politički komentator: “Kosovske bezbednosne snage su u svakom pogledu VOJSKA, samo se tako ne zovu”

„Cilj naoružavanja kosovskih bezbednosnih snaga je nasilno osvajanje severa Kosova“, to tvrdi predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Da li je oružje isporučeno Prištini pretnja Srbiji, tema je na koju je svoje viđenje ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 dao vojno-politički komentator Vlade Radulović.

Wikipedia/Adam Jones

– Ne iznenađuje me naoružavanje kosovskih bezbednosnih snaga. Nabavka protivoklopnih sistema nije novost. Više puta sam ponavljao da je plan Prištine da bezbednosne snage transformiše u vojsku. Taj proces odvija se u etapama i trebalo bi da bude završen 2028. godine, prema njihovom planu. Nabavili su protivoklopne i lako prenosne PVO sisteme, ali i neke složene vojne sisteme. Povećava se budžet za vojsku Kosova. Ono što mi je simptomatično je to što se ova informacija javlja u trenutku kada i mi nabavljamo oružje – kazao je Radulović u „Uranku“.

– Pitanje naoružanja i modernizacije vojske Srbije jako je povoljan teren da se u regionu dobijaju laki politički poeni izjavama da će „strašni Srbi ko zna šta da rade“. Jedino je Severna Makedonija prijateljski nastrojena prema Srbiji, i u istraživanju u toj zemlji se pokazalo da Srbiju gledaju kao prijateljsku zemlju. Podgorica, Zagreb i Sarajevo drže tu osovinu neprijateljstva, kao i trbuhozborci u Prištini.

Prema rečima Vlada Radulovića, kosovske bezbednosne snage i prema oznakama koje nose i prema hijerarhiji i načinu na koji su ustrojene ukazuju na to da je reč o vojsci.

– Britanski sistemi koje je nabavila Priština imaju mogućnost da dejstvuju na oklopna vozila i tehniku, ali reč je o sistemima kratkog dometa, do 800 metara i mogu da uspešno dejstvuju na cilj već nakon 20 metara. Namenjeni su borbi u urbanim uslovima, na naseljenim terenima. Kada je reč o „dževelinu“, američkom sistemu, on više zabrinjava, jer je uspešan na daljinama od 2,5 do čak 4,5 kilometara. Može da se integriše i na neko oklopno vozilo. To je izuzetan sistem i u Ukrajini se dobro pokazao na probijanju oklopa. Ima mogućnost da napada balističkom putanjom kupolu tenka i deo oko motora koji su najtanji. To je nešto što bi moglo da predstavlja ozbiljan problem za bezbednost KiM ali i regiona, jer nas praksa uči da konflikt retko ostaje samo na jednom prostoru već se preliva – kazao je Radulović na televiziji K1.

On je ukazao i na to da „ispod radara“ ostaje činjenica da veliku pomoć i podršku kosovskim bezbednosnim snagama pruža i Turska.

– Taj proces teče i Turska pomaže i oružjem ali i obukom, prevashodno pilota i vazduhoplovnih tehničara. Redovni vojni budžet Prištine se povećava, imaju i donacije, ali i kreditiranje na jedan specifičan način i to je upravo ono što Turska radi. Slično nude i Bosni i Hercegovini. Reč je o tome da Turska obezbedi novac za modernizaciju oružanih snaga, ali tim novcem kupujete isključivo tursko oružje i vojnu opremu.

Radulović je u „Uranku“ istakao i to da Priština ima stav da svoju priču nije završila dok celu teritoriju Kosova ne stavi pod svoju kontrolu, do granice za Srbijom.

– Nesumnjivo je da je cilj jačanje vojnih snaga i da je reč o vojsci, iako se još uvek zovu kosovske bezbednosne snage. To je nepoštovanje rezolucije 1244 i mnogih drugih dokumenata, ali to je neka druga priča – kazao je vojno-politički komentator na K1 televiziji.

O vojnom roku

Vlade Radulović kazao je ovog jutra da ko želi da dobrovoljno služi vojni rok u Srbiji može da se prijavi, a povećanje su i zarade koje sada iznose 38.000 dinara na mesečnom nivou.

– I kada je ukinut obavezni vojni rok nastavljena je regrutna evidencija. Postoji potreba za popunom jedinica vojske Srbije. Hibridni modeli mogu da se pokažu dobrim i Norveška je dobar primer.

O Ukrajini

Odsudna bitka za Ukrajinu tek predstoji, smatra Radulović.

– Pitanje je samo da li će oružane snage Ukrajine uspeti da pruže otpor i koliko će moći da izdrže. Ne znam kakve ambicije ima Moskva. Gotovo dva meseca traje rat i Ukrajinci odolevaju. Mnogo mi je žao zbog stravičnih razaranja, jer je Ukrajina jako lepa zemlja. Marijupolj više ne postoji, ne postoji nijedna cela klupa više u tom gradu.