“VOJSKA SRBIJE ĆE ZAŠTITI NAROD”: Vučić otkrio najnovije detalje o upadu Albanaca na sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosova uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje. 

Beta

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Vučić je ponovio da će Vojska Srbije zaštiti narod ako dođe do ugrožavaja njihove bezbednosti i da je kao vrhovni komandant već naredio podizanje borbene gotovosti svih jedinica.

– Ono što vam garantujem je da ako dođe do eskalacije sukoba i daljeg napada na srpski živalj, sve što mogu da vam kažem je – Srbija će pobediti – rekao je on.

On je ocenio da je namerno izabrano da se hapšenja obave u svim severnim opštinama zbog čega je srpski narod na severu Kosova uznemireniji nego ikada.

Vučić je rekao da je stupio u kontakt s predstavnicima Evropske unije i briselskom administracijom, odnosno posrednicima u dijalogu, i da ih je obavestio u svemu što se dešava, ali da su mu oni rekli da je reč o akciji protiv kriminala.

On je naveo da je bilo pokušaja mađarskih trupa Kfora da se pokrenu, ali ih je komandant NATO sprečio u tome i naveo da se oni ne mešaju u borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema Vučićevim rečima, akcija je pokrenuta jutros nešto pre 6 časova i da je kosovska policija ušla sa ukupno 73 vozila na sever, dok još oko 50 čeka u južnom delu Mitrovice a oko 15 u Srbici.

– Potvrđeno je hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri opštine – Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Najviše je reč o pripadnicima kosovske policije, kao što smo i rekli pre 15 dana kada smo alarmirali javnost – rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi nisu pružali nikakav oružani otpor, ali da su Albanci pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali.

– Za sada nema poginulih. A u Kosovoskoj Mitrovici su i pucali na ljude kada su ih Srbi mladići gađali kamenjem – rekao je on.