VOJSKA SRBIJE I KFOR USPOSTAVLJAJU VEZU: Evo šta je Aleksandar Vučić dogovorio sa Stoltenbergom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saglasili su se, u današnjem telefonskom razgovoru, da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Beta/Xinhua

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom sekretaru Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da “transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme”, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i zbog opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Generalni sekretar Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održana u oktobru u Srbiji.

Takođe je naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Stoltenberg ponovio Haradinaju stav o transformaciji KBS

U saopštenju NATO-a se navodi da je Stoltenberg lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

Navodi se da je Stoltenberg zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

– Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije – navodi Stoltenberg.

Ističe da je Hardiniju ponovio i stav NATO-a da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažamana sa bezbednosnim snagama Kosova.

– Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija – kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

– NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija – zaključio je Jens Stoltenberg.