VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI: Ministar odbrane može da odobri njenu upotrebu

vojna parada
Dnevno.rs/Petar Marković

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je danas saglasnost da i ministar odbrane dobije pravo da odobri upotrebu jedinica Vojske Srbije.

 

– Nikolić je danas dao saglasnost, odnosno odobrenje da snage Vojske Srbije budu stavljene u punu pripravnost kako bi mogle da zaštite od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja naše građane, našu državu i imovinu – rekao je Selaković novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da to u suštini znači da državni organi, bezbednosne službe Srbije imaju dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da reaguju na svaki bezbednosni izazov.

Ministar je objasnio i da će se to dogoditi samo u situacijama ako pripadnici policije ne bi bili u stanju da održe i dalje potpuni red i mir u mirnodopskim uslovima.

– U onoj situaciji u kojoj bi se eventualno dogodilo da pripadnici policije nisu u stanju, ili granične policije, da održavaju i dalje red i mir, u tom slučaju državni organi ili jedinice lokalne samouprave mogu da se obrate Ministarstvu odbrane – kazao je Selaković.

VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI zbog migrantske krize?

On je naveo da je odluka doneta zato što Srbija želi da reaguje na vreme, da bude potpuno pripremljena i u punom kapacitetu ukoliko dodje do nepredviđenih situacija.

– Građani nemaju nikakvog razloga za brigu, to znači da vojska može i ukoliko to bude potrebno da bude angažovana i na zaštiti državne granice – dodao je ministar pravde.

Ministar pravde je kazao i da je Srbija svakodnevno u kontaktu sa svim zemljama regiona.

Upitan kakva je trenutna bezbednosna procena, Selaković je odgovorio da ne može da daje takve podatke.

Sednici su prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, vršilac dužnosti ministra odbrane Dušan Vujović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i direktori vojnih i civilnih bezbednosnih službi.