VOJVOĐANSKI ISTRAŽIVAČKO-ANALITIČKI CENTAR : BIA je zloupotrebljena u STRANAČKE SVRHE!

BIA
Wikipedia

Osnovni problem je u tome što nema efikasne civilne kontrole bezbednosnih službi.

 

Nedostatak efikasnog mehanizma civilne kontrole bezbednosnih službi, činjenica da je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) partijski funkcioner i da će nakon usvajanja izmena zakona imati pravo da bez konkursa zapošljava koga hoće, te da se budžet te službe povećava skoro svake godine – sve to ukazuje na zloupotrebu BIA u stranačke svrhe, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović rekao je da je osnovni problem u tome što nema efikasne civilne kontrole bezbednosnih službi, kao i da je stanje pogoršano u poslednje dve godine.

Ranije je BIA imala i osobu koja je bila zadužena za komunikaciju sa medijima, to je bio tadašnji šef kabineta direktora BIA, a sada to više ne postoji. Inače, nije neuobičajeno da druge službe bezbednosti daju detaljne izveštaje o stanju bezbednosti u svojim zemljama, gde se ukazuje na to koje su glavne bezbednosne pretnje, rizici, šta je služba bezbednosti po tom pitanju uradila… Mi ovde, što se tiče rada BIA, nemamo ništa u javnosti, a imamo dosta slučajeva koji ukazuju da bi zapravo trebalo tako nešto da se dešava – rekao je Petrović za VOICE (www.voice.org.rs).

Petrović je kazao da je teško proceniti rad službi bezbednosti ukoliko se ne znaju njihovi prioriteti rada i planovi, kako bi se na osnovu njih moglo videti šta je ostvareno a šta nije.loading...