VOZ SE VRATIO U BEOGRAD: Danas protesti i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost!

Voz za Kosovsku Mitrovicu
RTS/Screenshot

Voz koji je juče pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

 

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Povodom ove situacije, u 11 časova biće održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom će predsedavati predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Sednica će se održati u zgradi Generalštaba Vojske Srbije.

Vučić je upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe jer, kako je istakao, Srbija to neće dozvoliti.

Sinoć je premijer Aleksandar Vučić održao sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. On je, na pres konferenciji u pauzi sednice, upozorio da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

 

Kako je rekao Vučić, odlučio je da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

On je rekao da su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju deo pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhapse putnike i mašinovodju kao i da su Albanci želeli.

Albanci su, kako je Vučić naveo, poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa “Kobra” sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova “sa željom da isprovociraju sukob” i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Putnici su posle premijerovog obraćanja autobusom prevezeni do Kosovske Mitrovice, a novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i bivši portparol i lider desničarskog pokreta “1389” Miša Vacić, koji je savetnik direktora Kancelarije za KiM su pošli natrag za Beograd vozom.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da po svaku cenu spreče ulazak tog voza.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za “sve što se dogadjalo” u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio deo “naopakih namera Srbje da destabilzuje situaciju na Kosovu”.

Protest u podne u Kosovskoj Mitrovici

Srbi sa Kosova i Metohije okupiće se danas u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici na protestnom skupu zbog pokušaja ugnjetavanja i zastrašivanja Srba na severu Kosova i Metohije, preneo je TV Most. Isti izvor navodi da će skup biti održan kod spomenika knezu Lazaru.