VOZAČA PO HITNOM POSTUKU U ZATVOR! Snimak šokirao Srbiju – ovako najčešće stradaju pešaci

Obilaženje vozila koja se nalaze neposredno ispred pešačkog prelaza jedno je od najopasnijih ponašanja u saobraćaju!

Pixabay.com

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost komentarišući snimak sa Vidikovca na kome devojku za dlaku nije pokosio automobil na pešačkom prelazu, kaže da vozača hitno treba poslati u zatvor, na sličan način živote su izgubili dete i tinejdžer

Ističe da preticanje, odnosno obilaženje vozila koja se nalaze neposredno ispred pešačkog prelaza jedno je od najopasnijih ponašanja u saobraćaju!

Mnogo pešaka je poginulo tako što je jedan vozač stao da ih propusti na pešačkom prelazu, oni su gledali na desnu stranu osmatrajući saobraćaj iz tog pravca, a onda ih je udarilo vozilo sa leve strane koje je bilo u obilaženju ili preticanju – rekao je Okanović i podsetio da su među nastradalim pešacima na ovaj način dečak Stefan B., koji je usmrćen na Кaraburmi ali i mladić Pavle Stanković koga je kombi udario na Petlovom brdu.

Prema njegovim rečima vozači koji velikom brzinom obilaze ili pretiču i takvoj situaciji ne daju nikakvu šansu za preživljavanje pešacima koji se nađu na njihovoj putanji.

To može biti jedan pešak ili njih petoro, ali svi bi pogunuli! – naglašava Okanović.

Kada je reč o kaznama Okanović objašnjava da se radi o školskom primeru nasilničke vožnje za koju je kazna do 60 dana zatvora + 140.000 dinara + 15 poena + 9 meseci zabrane.

Na policiji je da operativnim radom utvrdi ko je bio za volanom “golfa” i da ga preda nadležnom sudu radi daljeg postupanja. Vozača bi trebalo procesirati u hitnom postupku i odmah ga uputiti na izdržavanje zatvorske kazne – kaže sagovornik Informera.

Osvrući se na devojku koja je za dlaku izbegla, reklo bi se smrt, kaže da ona jeste prekršila pravilo da se prilikom prelaska kolovoza ne sme upotrebljavati mobilni telefon.

Ali ona nije po zakonu imala obavezu da nakon što je već stupila na kolovoz i prešla prvu polovinu gleda u levu stranu. Stalno pričam i ponavljam da pešak treba da gleda levo-desno sve dok se ne pređe na drugu stranu, a ne samo pre nego što stupi na kolovoz, ali pravilo je takvo i ova devojka nije ga prekršila. U tom smislu upotreba telefona nije u vezi sa nastalom opasnom situacijom koju je stvorio vozač “golfa”, jer bi ista situacija mogla da se dogodi i da pešak uopšte nije posedovao mobilni telefon – objasnio je Okanović i zaključio da bi po onome što smo videli na snimku kazna za vozača morala da bude između ostalog 60 dana zatvora, a za devojku je 2.500 dinara.