Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava saobraćajne policije, najavila je pojačanu kontrolu kretanja vozila koja počinje od sutra. Akcija će biti sprovedena u okviru međunarodne organizacije TISPOL - mreže saobraćajnih policija, a čine je 28 evropskih zemalja.

 

Akciju su podržale zemlje članice Evropske unije ali i Švajcarska, Norveška i Srbiji.

U sredu 19. aprila, biće sprovedena i akcija “Speed Marathon”, tokom koje će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije – presretačima.

Svaki kontrolisani vozač biće podvrgnut alkotestu, dok će saobraćajna policija takođe prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja, obaviti i kontrolu korišćenja pojaseva za vezivanje kako vozača tako i putnika, na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Prema istraživanjima koja je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto dovodi do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto.

Prema istom istraživanju, korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto, navodi se u saopštenju.