VOZAČI, POPUSTITE GAS: Evo kad počinje KONTROLA na auto-putevima!

Saobraćajna policija
Wikipedia

Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio je danas da će u poslednjoj nedelji aprila na svim autoputevima u Srbiji početi da se kontroliše i kažnjava prekoračenje prosečne brzine.

 

Arsov je za Radio-televiziju Srbije rekao da je odluka o ovakvoj meri doneta, jer godišnje na autoputevima pogine izmedju 40 i 50 ljudi zbog prekoračenja brzine.

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da zanju da li su prekršili zakon.

Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će stranicima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

On je podsetio da od danas počinje primena izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predvidja strože kazne za nesavesne vozače.

Primenom ovog zаkonа i аktivnostimа sаobrаćаjne policije u nаrednom periodu mislim dа ćemo smаnjitio strаdаnje nа nаšim putevimа. Uprаvа sаobrаćаjne policije plаnirа dа аktivnosti usmeri nа mestа gde se očekuju sаobrаćаjаne nezgode – rekao je Arsov.

Izmenama zakona kazna za nevezivanje pojasa je duplirana i iznosi 10.000 dinara, a odnosi se i na vezivanje na zadnjem sedištu automobila.

Smanjen je nivo dozvoljenog alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila i kazna iznosi takodje 10.000 dinara, podsetio je Arsov.

Arsov je kazao i da se po zakonu nasilničkom vožnjom sada smatra i nevezivanje i sedenje deteta mladjeg od 12 godina na prednjem sedištu.

Za nasilničku vožnju kazna je od 30 do 60 dana zatvora.loading...