VOŽNJA GRADSKIM PREVOZOM NA PLUS 30: Kako najlakše preživeti vrućinu u autobusima?

Autobus
Dnevno.rs/Petar Marković

Sigurno vam se sloši od same pomisli da morate da uđete u raspadnuti autobus na plus 30 stepeni, osim ako imate sreće pa vam naiđe klimatizovano vozilo. U većini slučajeva „sreća” vas uglavnom zaobiđe, zato vam donosimo trikove kako da vam vožnja gradskim prevozom u ovim vrelim danima bude što prijatnija.

 

U većini vozila gradskog prevoza klima gotovo da ne postoji ili ne funkcioniše baš najbolje, zbog čega je put do posla ili škole pravi pakao. Naročito ako se vozite kada je jutarnji ili popodnevni špic, ali ništa bolja situacija nije ni kada je autobus poluprazan.

Za vas smo pripremili nekoliko korisnih i praktičnih trikova zbog kojih će vam vožnja ovog leta biti manje paklena.

STANITE PORED PROZORA

Ako imate sreće da vidite prazno mesto pored otvorenog prozora, obavezno stanite ili sedite pored njega. Vazduh spolja će vam koliko-toliko olakšati vožnju.

ILI PORED VRATA

Ovo važi kada u autobusu nije gužva i kada znate da vam niko od putnika neće prebaciti što ste se „nacrtali” na ulazu/izlazu. Vrata se otvaraju na svakoj stanici i na taj način doći ćete do žarko željenog vetra.

IZBEGAVAJTE MOTOR

Po pravilu, uvek je najtoplije u delu prevoza gde se nalaze motor i točkovi. Ova mesta su pogodna za sedenje samo zimi, zato je u ovim vrelim danima bolje da stojite negde nego da sedite ovde.

NOSITE FLAŠICU VODE I LEPEZU

Kako ne biste dehidrirali, sa sobom uvek imajte flašicu vode kada uđete u zagušljiv prevoz. Čim pomislite kako ne možete da dišete, popijte gutljaj vode, sigurno će vam biti bolje.

Još jedan obavezni detalj u gradskom prevozu je lepeza. Možda vam neće mnogo pomoći ali će svakako dobro doći kada je gužva, a vi stojite u sredini, gde ne dopire nimalo vazduha.

BIRAJTE AUTOBUS

Ako znate u koje vreme prolazi autobus koji ima klimu, probajte da se uvek vozite njime. Ako to znači da ćete morati da krenete i malo ranije ili da propustite dva autobusa, uvek je bolja opcija da vam bude prijatno u prevozu.

To znači da treba da propustite i pun bus i uđete u sledeći koji će biti prazniji ako ne žurite nigde. Na kraju, ako možete, izađite stanicu, dve ranije i prošetajte.

NOSITE PRIJATNU ODEĆU

Sigurno ćete se „skuvati“ ako na sebi imate crne stvari, koje privlače sunce. Umesto njih, trudite se da nosite svetlije stvari, prijatnog materijala, u kojima vam neće biti toliko vruće.

Nadamo se da će vam ovi saveti olakšati vrele dane u prevozu.loading...