VRATIĆEMO SE NORMALNOM ŽIVOTU? Evo kada počinje masovna vakcinacija protiv korone u SRBIJI

Kompanije “Fajzer” i "Bajontek” objavile su juče sjajnu vest da njihova vakcina ima efikasnost od 90 odsto, a određena doza vakcina upravo ovih proizvođača do kraja godine trebalo bi da stigne i u Srbiju

Pixabay.com

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za da je vest o vakcini zaista dobra, ali da ćemo morati da budemo strpljivi dok ne dobije dozvolu.

Ovo je zaista dobra vest. Moramo biti strpljivi dok vakcina ne dobije dozvolu za upotrebu, a nakon toga mora da dobije i odobrenje naše Agencije za lekove. Znači, treba još dosta vremena – kaže on.

Kako dodaje, vakcina stvara imunitet nakon druge doze koja se daje nakon 21 dana od prve.

To neće dovesti do brzog prekida epidemije, ali će značajno uticati na njen dalji tok. Vakcina će značajno olakšati situaciju u vezi smanjenja broja obolelih – ističe Ranković.

Srbija već potpisala ugovor

Dobra stvar jeste i to što je naša zemlja potpisala ugovor sa Fajzerom, te smo mi, prema najavama, već obezbedili oko 350.000 doza vakcina za mart mesec. Ta količina, prema našoj računici, dovoljna je za vakcinisanje zdravstvenih radnika, pripanika vojske, policije, kao i za građane koji ne spadaju u ove grupe, ali su takođe prioritetni.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pojasnio da što se tiče vakcine za koronu u svetu, trenutno vlada trka oko registracije, međutim, naša zemlja je već potpisala ugovor sa američkim “Fajzerom” odakle i stižu ohrabrujuće vesti.

Mi smo već potpisali ugovor sa “Fajzerom”, to rade Amerikanci zajedno sa Nemcima, to je nemački “Biotek” i američki “Fajzer”. Tu bi minimalno trebalo neka količina da dođe do Nove godine, a onda do kraja marta oko 350.000 – rekao je Vučić nedavno.

Međutim, on je ocenio da je to ipak nedovoljno, te da se o dozama cepiva razgovora i sa Kinezima i Rusima.

Šta god je moguće da nabavimo mi ćemo da kupimo za kompletno stanovništvo, ali ono što nam je važno jeste da vakcinišemo zdravstvene radnike, policiju, vojsku, hronične bolesnike, starije ljude a onda i sve ostale. Nama je svejedno gde ćemo da nabavimo vakcinu, a borićemo se,da naše zdravstvene službe potvrde da je reč o dobroj vakcini i mi ćemo da je kupimo koliko god da košta i biće besplatna za sve naše građane – rekao je nedavno Vučić.

Raspodela prvih 350.000 doza

Iako je 350.000 doza nedovoljno, u martu će zasigurno biti pokriveni prioriteti, to se pre svega odnosi na zdravstvene radnike oko 120.000, policiju sa vatrogascima, što ih ukupno čini oko 45.000, i zaposlene u vojsci, a prema nezvaničnim podacima njih ima oko 35.000.

Prema okvirnom proračunu, ostaće oko 150.00 doza za hronične bolesnike i starije, koji su takođe prioritetni.

“Vakcina je jedini mogući izlaz iz ove situacije, ovo je sjajna vest”

Da je vakcina apsolutno jedini mogući izlaz iz ove situacije i da su ovo sjajne vesti, kaže i anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, koji zajedno sa svojim timom mesecima zbrinjava najteže pacijente.

Moderna medicina nije do sada pronašla niti jedan efikasan antivirusni lek. Preliminarni podaci ukazuju da se efikasnost vakcinom stvorenog imuniteta kreće i do 90 odsto i da je potpuno bezbedna. Obzirom na brzinu i rasprostranjenost širenja virusa i teške forme bolesti koje u visokom procentu dovode do smrtnog ishoda i pored svih preduzetih savremenih mera lečenja i monitoringa, vakcina ostaje jedina moguća nada za spas čovečanstva. Kada kažem spas čovečanstva svakako ne mislim da će virus dovesti do nestanka čovečanstva ali su devastirajuće posledice po zdravstvene sisteme, ekonomiju i svakodnevno funkcionisanje života više nego očigledne i sasvim realne – ističe profesor Janković.

Koja je procedura i koliko se čeka

Da bi vakcina imala široku namenu ona mora da poseduje upotrebnu dozvolu od strane amerčke agencije za hranu i lekove FDA (Food and Drug Administration), za Evropu je to EMA (European Medicines Agency), u Srbiji je to naša Agencija za lekove.

Prema oceni domaćih stručnjaka, s obzirom da se radi o hitnoj nabavci procedura neće biti komplikovana, a Agencija za lekove će kao i do sada dozvoliti promet samo ukoliko oceni da je u pitanju dobra vakcina.

Kada bi u Srbiji mogl da krene masovna vakcinacija

Upitan kada u Srbiji možemo da očekujemo masovno vakcinisanje protiv korone, uz konstataciju da recimo neke zemlje, kao što je Nemačka, to pokreću, šef beogradske kancelarije Svetske zdrastvene organizacije (SZO) u Beogradu, Marjan Ivanuša nedavno je rekao da treba prvo da sačekamo da se na tržištu pojavi efikasna vakcina.

Faza tri ispitivanja za neke vakicne započeta je u julu 2020. godine. Očekujmo da če rezultate ove faze koja je obuhvatila između 30.000 i 60.000 ljudi biti poznati već krajem novembra. Nakon što podaci postanu dostupni, regulatorna tela će morati da procene sigurnost i efiaksnost, i odobre upotrebu – rekao je on.

Kako kaže, treba imati na umu da za proizvodnju potrebnih količina vakcine treba dovoljno vremena.

S obzirom na ovaj vremenski raspored, očejmo da će masovna vakcinacija početi sredinom 2021. godine. Ograničeni broj vakcina može biti dostupan za različe grupe počevši od prvog kvartala 2021. godine – kaže Ivanuša.