VREDNI POKLONI: Evo šta su sve Vučić i Nikolić dobijali od stranih državnika

Vučić
Beta

Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio je srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću replike 41 ruskog ordena iz Drugog svetskog rata.

 

Nikolić, koji je pre dve godine Putinu dodelio najviše odlikovanje Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, ovaj poklon primio je tokom posete Moskvi na Dan pobede prošle godine u maju.

Osim replike ordenja, on je od Putina dobio i repliku skulpture Jevgenija Vučetiča “Let us beat our swards into plowshares” (“Zamenimo rat za rad”) od gvožđa.

Predsednik je Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio spisak na kojem se nalazi 71 poklon koji je dobio tokom prošle godine, a u toku je njihova procena.

Na spisku je naveden stoni sat “Hermie” u boji zlata, koji je Nikolić dobio do nemačke kancelarke Angele Merkel, dok mu je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer poklonio “pelikan” set za pisanje.

Premijer Aleksandar Vučić tokom prošle godine primio je 31 poklon, čija je vrednost procenjena na oko 293.500 dinara. Najvredniji je dobio od ruskog kolege Dmitrija Medvedeva – mobilni telefon “jotafon”, koji vredi oko 80.000 dinara.

Turski premijer mu je poklonio repliku divan vaze sa radom iz doba Bajazitove vladavine, dok je od ambasadora Turske Mehmeta Kemal Bozaja Vučić dobio veliku nargilu.

Među prijavljenim poklonima je majica sa potpisima srpskih i albanskih studenata koju je Vučić dobio od premijera Albanije Edija Rame.