VRELINA HARA EVROPOM: Vanredno u Italiji, Španiji i Francuskoj, u Berlinu NAJTOPLIJA NOĆ u ovom veku

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu doneo je temperature zbog kojih su vlasti u Italiji, Španiji i Francuskoj izdale upozorenja građanima tih zemalja, a u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, protekla noć bila je najtoplija u proteklih više od stotinu godina.

Vrućina
Weather2umbrella

Italija se suočila s prvim toplotnim talasom ovog leta, a italijanske vlasti uvele su danas “crveni” alarm u osam gradova te države zbog zdravstvenih problema koje može izazvati vrućina, preneli su domaći mediji.

Dodaje se da će u četvrtak 18 italijanskih gradova biti obuhvaćeno “crvenim” alarmom, među kojima i Rim. Nakon porasta temperature tokom vikenda, meteorolozi u Italiji očekuju da će vrućina trajati barem još nekoliko dana.

Italijansko Ministarstvo zdravlja saoštilo je da je osam gradova obuhvaćeno “crvenim” alarmom zbog visokih temperatura, što ukazuje, kako je navedeno, na moguće “rizične uslove koji traju tri ili više dana uzastopno”.

Gradovi u kojima su izdata upozorenja su Bolonja, Bolcano, Firenca, Kampobaso, Djenova, Perudja, Peskara i Rijeti. U tim gradovima očekuje se da će temperatura biti skoro 40 stepeni, mada se zbog vlažnosti može činiti i da je toplije.

S izuzetkom pojedinih delova Sicilije u kojima se očekuje 38 stepeni, vreme će uglavnom biti blaže na jugu Italije, s najvišom temperaturom od 33 stepena u Napulju i Bariju.

Španska meteorološka služba izdala je upozorenja u 30 provincija širom Španije navodeći da se očekuje da će temperatura u svim delovima zemlje biti iznad 35 stepeni, a u pojedinim gradovima, medju kojima je Kordoba, čak 42 stepena, piše thelocal.es.

Meteorolozi su upozorili na visoki rizik od šumskih požara u mnogim oblastima u južnom i centralnom delu Španije. Očekuje se da će toplotni talaz u Španiji trajati barem do kraja vikenda.

Zbog talasa vrućine u Francuskoj izdata su upozorenja širom istoka i juga te zemlje, preneli su domaći mediji. Očekuje se da će tokom cele nedelje temperature biti iznad 30 stepeni, a u pojedinim oblastima na istoku i jugu najavljeno je da će biti 40 stepeni.

U glavnom gradu Nemačke, Berlinu, zabeležena je najtoplija noć s temperaturom od 24,4 stepena, čime je oboren rekord od pre više od jednog veka, prenose nemački mediji, pozivajući se na agenciju Dpa.

Satelitski snimci koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) pokazuju da je talas vrućine opustošio ruralne nemačke oblasti, navodi thelocal.de, dodajući da su širom Nemačke temperture iznad 30 stepeni.