VRELINA “TOPI” REGION: Čak i meteorolog jasno rekao – OVO NIJE NORMALNO

U regionu se do petka očekuje vrhunac toplotnog talasa, a na snazi su brojna upozorenja.

Pixabay.com

I u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, na snazi je narandžasto upozorenje meteoalarma, a u Hrvatskoj je za sutra najavljen i crveni meteoalarm za Slavoniju i zagrebačko područje.

Za četvrtak se u Hrvatskoj prognozira i blizu 40 stepeni, a u petak uveče se očekuje kratkotrajno osveženje u vidu pljuskova s grmljavinom. Ali, kako upozoravaju tamošnji meteorolozi, ono će biti kratkoročno jer se očekuje nastavak velikih vrućina.

Temperature koje se u regionu beleže poslednjih dana, ali i one koje nas očekuju su značajno iznad prosečnih temperatura za ovo doba godine, napominje Petra Mikuš Jurković iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda zadužena za Odeljenje za upozorenja na opasne vremenske pojave.

“Ovo nije normalna situacija, ovo je znatno iznad proseka. Svi će reći zašto se toliko pričalo o ovome, došlo je leto i letnje vrućine. Jesu, to su letnje vrućine, ali nisu karakteristične za kraj šestog meseca. Dakle, u junu je srednja minimalna temperatura na zagrebačkom području oko 15 stepeni, a maksimalna ne pređe 30. A 35, 36 ili 37 stepeni stvarno nije uobičajeno za kraj šestog meseca”, kaže Mikuš Jurković, a prenosi Index.hr.

U Srbiji sunčano i veoma toplo. Najniža temperatura od 16 do 25, a najviša od 35 do 38 stepeni. Na snazi narandžasti meteo-alarm.

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Vrelo, pa konačno PAD TEMPERATURE, pa onda opet – HAOS