VREME ČUDA U POŽAREVCU: Majstori krečili vojnu kapelu, na zidovima se POJAVILE FRESKE (FOTO+VIDEO)

U zgradi komandnog garnizona Vojske Srbije u Požarevcu ispod maltera otkrivene su freske posle 78 godina od izgradnje tog objekta, prenose lokalni mediji.

Printscreen

Prostor u kojoj su otkrivene freske dodeljen je na korišćenje Vojnom sindikatu, a korišćen je kao kafeterija.

Zgradu koja je izgrađena za potrebe Srpske pravoslavne crkve i koja je trebalo da bude Eparhijski dvor, najpre je zauzela nemačka komanda tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, a nakon toga i Jugoslovenska armija. Kapela je premalterisana još u vreme okupacije Vermahta.

Printscreen

Prema rečima predstavnka Vojnog sindikata Srbije Gorana Marića, freske su otkrivene slučajno, tokom renoviranja kada su se ispod maltera pojavili likovi svetih Kozme i Damjana.

– Povelja od 21. avgusta 1939. godine svedoči da je u tom domu ugrađen i hram posvećen svetim Kozmi i Damjanu. Prilikom rekonstrukcije pojavile su se ikone ruskih umetnika koji su u vreme episkopa braničevkog Venijamina – oslikali kapelu.

Printscreen

On je kazao da su uspeli da obnove 90 odsto svetinje, ali se u delu oltara još uvek nalaze freske ispod sloja maltera.

– U delu oltara su još uvek freske koje se nalaze ispod sloja maltera koje nismo hteli da diramo dok ne dođu stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ikonostas je takođe obnovljen i postavljen – rekao je Marić.

On je dodao da je namera da se prostorija u potpunosti prilagodi prvobitnoj nameni, kao i da su dobrodošli svi koji žele da vide freske.

Prilog o ovom otrkiću možete pogledati ovde: