VREME MOŽE DA BUDE OPASNO! Srpski meteorolog objasnio ŠTA ZNAČI CRVENI METEOALARM i šta nas čeka do kraja leta

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da kada se izda upozorenje na crveni meteoalarm, to znači da su ugroženi ljudski životi, materijalna dobra, a posledice od takvih ekstremnih pojava su najverovatnije. Kako odmiče leto i ulazimo u septembar, opasnost od ekstremnih letnjih pojava, velikih pljuskova, grmljavine i vetra slabe.

Oluja
Pixabay.com

Snažno nevreme, posle Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u utorak je stiglo i u Srbiju. U većem delu zemlje proglašen je crveni meteolaram, a u takvim situacijama najviše zabrinjava mogućnost poplava, tu su i druge opasnosti.

Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da to nije bila najizraženja oluja u poslednje vreme, bila je u junu sa većim posledicama što se tiče bujičnih poplava od letnjih pljuskova.

Kaže da je izdato upozorenje na intenzitet takvih pojava.

“Sa severozapada Evrope, sa Atlantika prilazi taj ciklon, polje niskog pritiska u sklopu kojeg dolazi naoblačenje, zahlađenje, oblaci, padavine, a u letnjem vremenu kao što imamo unazad dva meseca, donosi i lokalne nepogode”, objasnio je Todorović.

Kako se oblačni sistem približavao sa zapada Balkana, on je u utorak popodne zahvatio Podrinje i jugozapad Srbije, a uveče se proširio i na ostale krajeve Srbije, tako da je lokalno bilo velikih količina padavina – dato je upozorenje u tom smislu, na lokalnom nivou velika količina padavina, grmljavina, eventualna pojava grada i lokalni olujni vetar koji je sastavni deo nepogodskih oblaka.

Ali napomena je da se svi ti parametri, sva ta upozorenja ne ostvaruju u svakoj tački, kaže Todorović. Letnja kiša podrazumeva samo lokalni karakter jakih pljuskova – tako da kada je prošao taj događaj videli smo da je u nekim mestima palo po kvadratnom metru i preko 50 litara kiše.

Naveo je primer da je u selu Velika Grabovnica u opštini Leskovac palo oko 65 litara po kvadratnom metru.

Gledajući područje Srbije bilo je i u Vojvodini velikih količina, u jugozapadu, zapadu, a gledajući maksimalnu vrednost na jugoistoku Srbije.

Govoreći o neujednačenoj količini, kaže da je u centru Beograda palo pet litara po kvdratnom metru, u Mladenovcu i Vrčinu dvadeset i nešto više, a u Sremskoj Mitrovici 36.

Lokalni karakter nepogoda

Ističe da je to karakteristika vremena zato se daju upozorenja na lokalni karakter takvih nepogoda.

Govoreći o tome da li poplava treba da se plašimo u takvim situacijama, Todorović kaže da ima mesta strahu. Lokalni pljuskovi u kratkom vremenu na malom prostoru – ta velika količina u principu prouzrokuje lokalne bujične poplave, kaže on.

“Kolege hidrolozi su dali svoj deo upozorenja na osnovu meteorološke prognoze, letos je bilo dosta takvih poplava u junu i delom u julu, čak je bilo kao posledica velikih količina padavina i gradskih uličnih bujičnih polava po gradovima – u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Nišu”, kaže Todorović.

Više je bilo izraženo u junu i julu, bilo je i u avgustu, ali nešto manje kao posledica.

Preventivne mere važne kada se objavi crveni meteoaalarm

Todorović kaže da pored uobičajene prognoze vremena koja se iskaže, u meteorološkoj službi uvedeno je u sistemu evropskog sistema upozorenje meteoalarma – RHMZ je pristupio tom dodatnoj informaciji da se naglasi kolika je opasnost pojedinih parametara.

Kada je crveni meteoalarm, to znači da su ugroženi ljudski životi, materijalna dobra, posledice od takvih ekstremnih pojava su najverovatnije.

Prema njegovim rečima, dobar deo građana možda ne shvati to tako ozbiljno, neki misle da će to biti u njihovom mestu, a drugi misle neće to kod nas.

“Zato zbog letnjih karakteristika u većini mesta se to i ne dogodi, ali tamo gde se dogodi to je opasna pojava za ljudske živote”, istakao je on.

Ukoliko se nađemo na ulici u gradu, Todorović kaže da to nije strašno.

Generalno treba pratiti prognozu i kada se objavi takvo upozorenje preventivne mere su najbitnije – organizovati rad, život i kretanje na otvorenom u skladu sa takvim upozorenjem.

Kada se tog dana priprema nevreme, prekinuti radove u polju, voćnjacima ili građevinske radove – obustava bar nakratko dok prvi nalet ne prođe, pa onda videti na sajtu RHMZ dodatna upozorenja.

Nevreme je prošlo, kakva je šansa da se ponovi

Nevreme je prošlo, na snazi je zeleni meteoalarm, osim na istoku, sutra je situacija još bolja.

Šanse da se ovako nešto ponovi su velike, kaže Todorović i dodaje da kako odmiče leto i ulazimo u septembar opasnost od ekstremnih letnjih pojava – velikih pljuskova, grmljavine i vetra – slabe.

“Ali još uvek imamo letnju varijantu vremena koja će se zadržati bar prvih dana septembra, narednih desetak dana, dva do tri eventualno četiri suva topla dana sa temperaturom od tridestak i više stepeni, a onda jednodnevno ili dvodnevno zahlađenje praćeno lokalnim pljuskovima”, kaže Todorović.

Prvo naredno zahlađenje je u nagoveštaju za ponedeljak, 24. avgust, sledeće oko 29. avgusta, pa 2. ili 3. septembra, a moguće su letnje nepogodne.

“Rano je reći da li ćemo imati miholjsko leto, zna da se ne desi, ali najverovatije će ga biti”, zaključio je Todorović.