NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA: ZAŠTO je tolika razlika između prognozirane i stvarne temperature?

Oblačno vreme
Dnevno.rs/Petar Marković

Da meteorolozi umeju da omanu kada je u pitanju prognoza vremena uverili smo se više puta, ali da se najavi 25 stepeni a da napolju bude oko 10, kakav je slučaj danas - nismo očekivali.

 

Proteklih dana imali smo smenu jeseni i proleća, zbog čega ljudi nisu znali šta da očekuju kada izađu napolje. Još veći problem bio je kako se obući a da se ne “natrontamo” ili “prehladimo”.

Za prošli vikend najavljivani su sunčani i topli dani, ali je u Beogradu bilo jakih pljuskova i olujnog vetra koji su napravili kolaps u gradu.

Pored toga što se velika količina vode našla na prestoničkim ulicama u ponedeljak, 15. februara, za vikend je zbog jakog vetra bilo i masovnih prekida u snabdevanju električnom energijom i internetom.

Jasno je da prognoza vremena ne može da bude precizna, ali kako je moguće da bude ovolikih oscilacija pitali smo legendarnog meteorologa Nedeljka Todorovića.

25 stepeni prognozirano je za jug i jugoistok Srbije, tačnije južno od Kruševca, za Niš, Leskovac, Vranje.. dok je za sever Srbije najavljeno oko 10 stepeni. Beograd je negde između, najviša dnevna trebalo je da bude do 15 stepeni – kaže za Dnevno.rs Todorović.

Prema podacima na sajtu Accuweather.com, u Beogradu je u utorak u 14 sati bilo 9 stepeni, što znači da najavljenih 15 nismo dostigli.

Za sredu, 17. februar najavljuje se još jedan topao dan za ovo doba godine, kada bi temperatura trebalo da dostigne 22 podeok.

Prognoziranih 22 stepena odnosi se na veći deo Srbije, od juga pa negde do Beograda. Od četvrtka dolazi nam hladniji talas, a temperatura će biti niža od 5 do 8 stepeni – ističe naš sagovornik.

On dodaje kako se narednih dana očekuju i padavine, ali pad temperature nije dovoljan da se formira snežni pokrivač u nižim predelima.

Neće biti ozbiljnog zahlađenja, a temperatura će biti malo iznad proseka za ovo doba godine – kaže Todorović.

Narednih dana i temperatura na jugu Srbije spašće sa 25 na nekih 15-ak stepeni.

S obzirom na oscilacije vremena, nama ne ostaje ništa drugo nego da se slojevito oblačimo i sa sobom nosimo kišobran.

Imajte da umu da zima još uvek nije prošla, a čim padne veče, temperatura se spusti na par stepeni iznad nule. Zato se toplo obucite, u slojevima naravno, tako je najlakše adapturati se promenama temperature. Naravno, jedite mnogo voća i konzumirajte vitamine – jak imunitet je najpotrebniji u ovim prelaznim periodima.