Dečak (13) iz Zemun Polja polomio je obe noge i povredio slezinu pošto su ga drugovi naterali da skoči sa krova vrtića “Bubamara” u ovom beogradskom prigradskom naselju.

 

Do nesreće je došlo u subotu kada je grupa dečaka preskočila ogradu obdaništa i popela se na krov zgrade, prenose beogradski mediji.

Tu je došlo do svađe posle koje su dečeka drugovi bukvalno primorali da skoči sa višeg na niži deo krova vrtića sa visine od nekoliko metara. Prilikom doskoka, trinaestogodišnjak je polomio obe potkolenice i povredio slezinu. Hitno je prebačen u bolnicu i očekuje ga operacija.

Ovaj trinaestogosišnjak je još jedna žrtva vršnjačkog nasilja jer su ga vršnjaci pre nego što je skočio neko vreme maltretirali na krovu vrtića.

“Nesrećni dečak bio je primoran na skok posle svađe i prozivki vršnjaka sa kojima je u tom trenutku bio na krovu. Molio ih je i preklinjao da mu to ne rade, vikao je da se plaši, ali na kraju nije imao izbora i morao je da skoči. Stanari okolnih kuća čuli su jeziv vrisak i pozvali policiju”, otkriva izvor iz MUP-a.

“Kurir” piše da se maloletnici tu redovno okupljaju.

“Skoro svako veče, kad se obdanište zatvori i svi zaposleni odu kući, pa i čuvar, oni preskoče ogradu i popnu se na krov, gde se druže. Međutim, često umeju da budu nasilni, da se svađaju, galame, nekad ne možemo da spavamo od njih. Ranije su se tu okupljali i narkomani”, rekao je jedan od stanara zgrade u blizini obdaništa.

Pošto dečak posle skoka nije mogao da se kreće zbog ozbiljnih povreda, angažovani su vatrogasci koji su ga skinuli sa nižeg dela krova, posle čega ga je Hitna pomoć prevezla u Institut za majku i dete na novom Beogradu.

Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj nasilja među decom.

Ove godine pokrenuta je peticija za usvajanje Aleksinog zakona kojim bi se adekvatno odgorovilo na vršnjačko nasilje, a u znak sećanja na tragično stradalog Aleksu Jankovića iz Niša.

Set zakona se naziva “Aleksin Zakon” po malom Aleksi Jankoviću iz Niša koji je dugo vremena trpeo vršnjačko nasilje, i na kraju pronašao izlaz u samoubistvu.loading...