VUČIĆ ČESTITAO OSMI MART: “Hvala vam za sve što činite za našu Srbiju!” (FOTO)

Predsednik Srbije čestitao je svim damama 8. mart.

printscreen/instagram.com/buducnostsrbijeav

Dan žena, 8. mart, nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu “buducnostsrbijeav” i svim damama uputio čestitku za praznik svih žena.

Svim neustrašivim majkama, našim bakama, požrtvovanim lekarkama, hrabrim ženama u oružanim snagama, vrednim radnicama, cvim ženama koje pokreću našu zemlju napred – hvala vam za sve što činite za našu Srbiju! Srećan 8. mart – napisao je Vučić u svojoj objavi.

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Mnogo pre toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.