VUČIĆ DANAS U HRVATSKOJ: Evo kako će izgledati DVODNEVNA POSETA predsednika Srbije

Aleksandar Vučić
Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stiže danas, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje će s hrvatskim državnim vrhom razgovarati o otvorenim pitanjima, prisustvovati srpsko-hrvatskom privrednom forumu i obići lokalne Srbe u mestu Vrginmost u opštini Gvozd.

 

Glavne teme susreta biće problem nestalih, pravosudna saradnja, granice, povratak imovine, a premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje i razgovor o ratnoj odšteti.

Poseta predsednika Srbije počeće svečanim dočekom u službenoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.

Posle razgovora sa predsednicom predviđen je sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Vučić i Plenković prvo će u zgradi hrvatske vlade razgovarati u četiri oka a potom će razgovor biti nastavljen sa članovima delegacija uz radni ručak.

Tokom popodneva predsednik Srbije i predsednica Hrvatske obratiće se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gde će se susresti s mladima.

Drugog dana posete, u utorak Vučić će posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova poseta Hrvatskoj.

Vučić je prvi predsednik Srbije koji dolazi u zvaničnu posetu Hrvatskoj od 2010. Do posete dolazi u jeku političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane pre svega zbog nerešenih pitanja iz ratne prošlosti.

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocenili da nije pravi trenutak za Vučićevu posetu, a čuli su se i zahtevi za njegovo izvinjenje zbog izjava iz ratnih ’90-tih, dok su pojedina udruženja ratnih veterana i udovica za danas najavili protest.

Uoči dolaska u Zagreb, predsednik Srbije je u intervjuu za hrvatski Globus rekao da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti i najavio da će predsednici Hrvatske predložiti moratorijum od šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.loading...