VUČIĆ DOBIJA 100.000 DINARA! Predsedniku će u Vranju biti dodeljena nagrada IZ UMETNOSTI

Vranjski odbornici usvojili su odluku o dodeli priznanja povodom Dana grada, prema kojoj će i Aleksandar Vučić dobiti "Specijalno javno priznanje 31. januar". Kako je obrazloženo, predsednik Srbije će biti nagrađen za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnji nove zgrade Pozorišta, a osim diplome, nagrada sadrži i novčani iznos od 100.000 dinara.

BETA PHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Izostalo je, prilikom donošenja odluke, obrazloženje Komisije za mandatsko-imunitetska pitanja, po kom kriterijumu je Vučić predložen za ovu nagradu koja bi, pre svega, trebalo da se dodeljuje umetnicima, a ovakvu odluku ranije su književnici i profesori nazvali poltronstvom i degradiranjem umetnosti, pišu Južne vesti.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Nela Dimitrijević smatra da je ovakva odluka uvreda za Vranjance i kaže da nema umetnosti u tome koliko je novca neko izdvojio za rekonstrukciju Pozorišta.

– Nije taj neko iz svog džepa izdvojio sredstva već iz budžeta koji čine pare građana. Još je licemernije u svemu što nagrada sa sobom nosi i novčani iznos, to meni liči na reket – sredstva su uplaćena, ajde sad da vratimo deo – rekla je Dimitrijevićeva za Južne vesti.

Sličan stav sa njom su podelili i drugi profesori i književnici.

Gradska priznanja pojedincima i ustanovama

Osim predsedniku Vučiću, još jedno gradsko priznanje otići će van Vranja i to Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, za doprinos razvoja kulturnog stvaralaštva u Vranju.

Za doprinos u društvenom i humanitarnom radu Grad je odlučio da oda priznanje humanitarnom udruženju Koce zauvek, a za razvoj sporta Košarkaškom klubu Panteri.

Osim predsednika Republike, novčani iznos uz diplomu dobiće i policajac Goran Spasić, za ostvarene rezultate u oblasti zaštite i bezbednosti građana.

Priznanje “31. januar” dobiće još i profesorka razredne nastave Ivana Vučković, za rezultate u vaspitno-obrazovnoj oblasti i prvi kustos u Muzej kući Bore Stankovića Slobodan Mitrović, za doprinos očuvanju i zaštiti kulturnih dobara i unapređenja kulture grada.

Inače, obeležavanje Dana oslobođenja Vranja od Turaka počelo je danas održavanjem turnira u džudou i malom fudbalu, a u narednih nedelju dana programom su predviđena brojna dešavanja, među kojima su i koncert Sergeja Ćetkovića 30. januara od 21 sat u Sportskoj hali i dan kasnije koncert Neleta Karajlića sa bendom.

Gradska priznanja biće dodeljena 31. januara na Svečanoj akademiji.