Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u interesu Srbije da postigne pravno obavezujući sporazum sa Albancima i da za njegovo postizanje mora postojati široka saglasnost i većinska volja srpskog društva.

 

– U interesu Srbije je da postignemo sporazum s Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena – kazao je on.

Vučić je u intervjuu za Večernje novosti od srede kazao da će sa svojim predlogom za rešenje kosovsko-metohijskog pitanja izaći kada bude ocenio da je to dobro za zemlju i kada bude moguće dobiti odredjeni rezultat.

– I da upetostručimo BDP i budemo šampioni reformi EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova. Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja – rekao je Vučić.

On je kazao da niti je realno, niti je moguće da Srbija sve da, a da ne dobije ništa, kao i da Albanci to moraju razumeti, jer ni oni neće imati budućnost, ako ne bude dogovora.

Upitan o prihvatljivosti dosadašnjih predloga za rešenje kosovskog čvora, Vučić je kazao da je od “pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici” dobijao nešto što liči na načela, principe, što predstavlja “non – pejper”.

– I da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor – kazao je on i dodao da velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije rešeno tako što su dobili nezavisnost.

On je kazao da oni od toga neće da odustanu, ali da Beograd pokušava da vidi šta može da dobije i za Srbe na Kosovu i Metohiju i za Srbiju.

– To nije pitanje samo Srba na Kosovu i Metohiji. Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perspektiva, budućnost. Ali, to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji – kazao je Vučić.loading...